Χαμόγελα για τον Γιώργο Ζουγανέλη

12170084_10206991362974535_1038619096_o.jpg

Παρατηρούσα προσεκτικά αυτή τη φωτογραφία, από τον Σεπτέμβριο του 2015. Ένα συνολικό χαμόγελο αβίαστο, μετά τη παράσταση του Καραγκιόζη στο ΣΔΕ των Φυλακών Κορυδαλλού. 16 ενήλικες άνθρωποι, να χαμογελούν σαν παιδιά, μπροστά στη ζωγραφιά ενός ονειρικού παραδείσου. Μια στιγμή από το χρόνο, που θυμόμαστε και συζητάμε ακόμα όλοι μας. Ο λόγος που χαμογελάμε δεν είναι οικονομικός. Δεν είναι ούτε εμπορικός, αφού δεν παίξαμε μπροστά σε ένα κοινό 1000 ατόμων, αλλά μπροστά σε μερικούς νεαρούς φυλακισμένους που καταφέραμε να τους δούμε να χαμογελάνε.  Η ιδέα και η οργάνωση αυτού του μεγάλου χαμόγελου ανήκει στο Γιώργο Ζουγανέλη. Θυμάμαι την ήρεμη επιμονή του να παρουσιάσουμε το έργο, όταν τη πρώτη φορά αλλάξαμε την ημερομηνία. Τόξερε ο Γιώργος πως όλο αυτό, θα κατέληγε σ’ ένα μεγάλο χαμόγελο !… Η πρώτη επαφή πολλών από εμάς με τον παγωμένο χώρο των φυλακών, ήταν ό,τι πιο ζεστό μπορεί να περιμένει κανείς από μια αβίαστη φιλοξενία. Ο Γιώργος ήταν παντού. Ήρεμος, χαμογελάστος, ανθρώπινος. Ζήτησε να μεταφέρουν καρέκλες στη μικρή αυλή που θα γινόταν η παράσταση.  Οι νεαροί έτρεξαν αμέσως να το κάνουν. Άκουσα κάποιον να του λέει «πού να βάλω αυτές τις καρέκλες μπαμπά;». Τον άκουσα με τ’ αυτιά μου.  Ποτέ, καμιά μου παράσταση εδώ και 25 χρόνια, δεν κύλησε μ’ αυτό το χαλαρό και όμορφο ρυθμό… Όταν βγήκα από τη φυλακή, είχα για μια στιγμή την αίσθηση, πως όλοι οι «απ’ έξω» είναι εγκληματίες…..

Μια συνηθισμένη φωτογραφία μπροστά στη ζωγραφιά ενός παραδείσου. Στ’ αριστερά η ζωγραφιά συνεχίζεται και φαίνεται ο τοίχος μιας «φυλακής». Ο τοίχος σπάει και πίσω του είναι αυτός ο παράδεισος !… Εκεί που είναι ο Γιώργος τώρα….

Η Νάσια, η Ελένη, ο Νίκος, ο Κώστας, ο Στέλιος, ο Λουλούδης, η Αριστέα, η Κατερίνα, η Ευγενία, η Γιάννα, η Καίτη, ο Κυριάκος, ο Νίκος, ο Γιάννης κι εγώ, σ’ ευχαριστούμε Γιώργο για αυτή τη φωτογραφία…. Θα ξαναβρεθούμε

 

Αντώνης Παπαδόπουλος

Δημοσιεύτηκε από τον ionikotheatro

Ο διαδικτυακός τόπος του παλαιότερου θίασου της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: