Το κείμενο της «Οντισιόν», ή των μεταλλαγμένων τίτλων, με τους οποίους προσπαθεί να επιβιώσει ένας παράφρων…..

H ONΤΙΣΙΟΝ

Οι θεατές παίρνουν μαζί με το πρόγραμμα, ένα καρτελάκι με αριθμό, οπωσδήποτε μετά το 4, δηλαδή από το 5 .

Στη σκηνή υπάρχει ένα πολύ πρόχειρο γραφείο γεμάτο χαρτιά, ένα μπολ με καραμέλες μέντα, μια κάμερα στημένη πάνω σε τρίποδα, μια τηλεόραση με dvd, ένας προβολέας μια ακόμη καρέκλα, αφίσες από κινηματογραφικά και θεατρικά έργα και στο κέντρο σχεδόν, ένα κουτί.

Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ βγαίνει στη σκηνή. Απλά ντυμένη κι απ’ το λαιμό της κρέμεται ένα κλειδί, το οποίο καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας της, εκείνη θα παίζει με νευρικότητα. Κρατάει ένα ποτήρι κι ίσως βάλει κρασί από ένα μπουκάλι των θεατών.

Σκηνοθέτης. (ξεροβήχει)

Εεεε…Καλησπέρα σε όλους σας. Κάντε λίγη ησυχία παρακαλώ, δεν θ’ αργήσουμε. Κατ’ αρχάς σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην αγγελία μου κι είστε εδώ απόψε. Φαντάζομαι πως το «Γελώντας άγρια» είναι γνωστό σε όλους σας, οπότε δε χρειάζεται να πούμε πολλά γι αυτό. Η οντισιόν γίνεται γιατί σκοπεύω να το ανεβάσω σε μια εντελώς διαφορετική μορφή, με ένα φινάλε…αλλά καλύτερα να σταματήσω εδώ, να μη χάσετε και την έκπληξη…Ούτως ή άλλως θα χρειαστώ μόνο δύο από σας, έναν άντρα και μια γυναίκα, για τις ανάγκες του έργου…(Παύση. Δείχνει αμηχανία).

Λοιπόν έχετε όλοι σας ένα νούμερο, που είναι σύμφωνος με την σειρά προσέλευσης . Μόλις ακούτε τον αριθμό σας, παρακαλώ να έρχεστε σ’ αυτήν εδώ την αυτοσχέδια σκηνή. Η παραγωγή έχει κρασί για όλους που περιμένουν. Καλά να περάσετε… Α…και σας παρακαλώ περιορίστε το κάπνισμα. Είμαι αλλεργική στο καπνό και κλείνει η φωνή μου…

Κάθεται στο γραφείο της.

Σκηνοθέτης

Να περάσει το νούμερο….

Τρώει μια καραμέλα. Χαμογελά στο κόσμο, πάντα με αμηχανία.

Σκηνοθέτης

Αν μάθαιναν οι καραμελοβιομηχανίες πόσες τέτοιες καταναλώνω τη μέρα, θα γινόντουσαν χορηγοί στο έργο μου…(γελάει μόνη της). Βέβαια τρώω μόνο με γεύση μέντα, γιατί μου καθαρίζει τις φωνητικές φωνές….

Αστραπή. Η γυναίκα αναπηδάει ξαφνιασμένη. ΗΧΟΣ 1

Σκηνοθέτης

Πότε έπιασε βροχή ; (Στο κόσμο) Έβρεχε όταν ήρθατε ;

Απάντηση των θεατών

(Η ατάκα διαμορφώνεται ανάλογα με τις συνθήκες της βραδιάς της παράστασης. Αν πραγματικά βρέχει, η σκηνοθέτης θα πει «Με τρομάζουν οι αστραπές …Εσάς;)

Παίρνει μια βαθειά ανάσα.

Σκηνοθέτης

Λοιπόν ας ξεκινήσουμε…Πού είναι μωρέ η λίστα με τα ονόματά σας ; (Ψάχνει) Α νάτην. Λοιπόν…. Να περάσει το νούμερο ένα…

Δειλά δειλά μπαίνει η ΜΑΡΙΑ. Ντυμένη αυστηρά, κρατά μια τσάντα που τη σφίγγει με νευρικότητα και καπνίζει.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Πώς λέγεστε ;

ΜΑΡΙΑ

Μαρία Αμερικάνου.

Η σκηνοθέτης κοιτά αυστηρά το χέρι της Μαρίας με το τσιγάρο.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Δεν ακούσατε τι είπα πριν για το κάπνισμα;

ΜΑΡΙΑ

Α, όχι, συγνώμη εγώ δεν…. (Πάει στα καμαρίνια και αφήνει το τσιγάρο)

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Έτσι μπράβο. Λοιπόν (διαβάζει πάλι το όνομα) κυρία Αμερικάνου, ας αρχίσουμε γιατί περιμένει πολύς κόσμος. Έχετε έτοιμο το απόσπασμα απ’ το έργο ; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι είδη σκηνής θέλετε…. (Χαμογελά περίεργα) Μη μου ανοίξετε το κεφάλι όμως….

ΜΑΡΙΑ

Ορίστε ;

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Πλάκα κάνω. Για να σπάσει ο πάγος. Έχετε τρακ, είναι φυσικό. Πάμε…

Η ΜΑΡΙΑ ξεκινά με απόσπασμα από το «Γελώντας άγρια». Όλη την ώρα αυτή η σκηνοθέτης μασά νευρικά καραμέλες, ή βάζει κραγιόν και πίνει κρασί .

Η ΜΑΡΙΑ αρχίζει το απόσπασμά της.

ΜΑΡΙΑ

Θα ‘θελα να σας μιλήσω για τη ζωή. Είναι τόσο δύσκολο να ζει κανείς. Έτσι δεν είναι ; Είναι πολύ δύσκολο να ζεις κάθε μέρα και να πρέπει να επιβιώσεις. Έχεις ν’ αντιμετωπίσεις τόσους ανθρώπους. Πήγα στο σούπερμάρκετ ν’ αγοράσω μια κονσέρβα τόνο κι ένας ηλίθιος στεκόταν ακριβώς μπροστά εκεί που ήθελα ν’ απλώσω το χέρι μου για να πάρω τον τόνο. Περίμενα λίγο μήπως κάνει στην άκρη, αλλά δεν έκανε. Καταλαβαίνω, ήθελε κι αυτός ν’ αγοράσει μια κονσέρβα τόνο, αλλά αργούσε πάρα πολύ. Διάβαζε όλα τα συστατικά κάθε κονσέρβας, λες και διάβαζε βιβλίο. Ένα πολύ βαρετό βιβλίο, που κανείς δε ζήτησε. Κι έτσι περίμενα πάρα πολύ ώρα, αλλά εκείνος δεν κουνιόταν κι εγώ δεν μπορούσα να φτάσω τις κονσέρβες με το τόνο. Σκέφτηκα να του πω να κάνει στην άκρη, αλλά μετά σκέφτηκα ότι θα πρέπει να είναι πολύ ηλίθιος για να μην έχει καταλάβει από μόνος του ότι θα έπρεπε ήδη να έχει κάνει στην άκρη και μ’ έπιασε ένας φόβος πως θα ήταν μάταιο να του μιλήσω. Το πολύ πολύ να μου έλεγε : «Θα κάνω στην άκρη όταν γουστάρω εγώ, παλιομαλάκω» ! Και τότε τι θα ΄κανα ; Γι αυτό, απ’ τα νεύρα μου άρχισα να κλαίω, αλλά από μέσα μου, μην ενοχλήσω κανένα. Και παρ’ όλο που έκλαιγα από μέσα μου, αυτός ο ηλίθιος πάλι δεν καταλάβαινε πως μ’ εμπόδιζε να φτάσω τον γαμημένο το τόνο. Οι άνθρωποι μπορεί να γίνουν πολύ αναίσθητοι. Τους μισώ. Γι αυτό, σήκωσα τη γροθιά μου και τον βάρεσα με πολύ δύναμη στο κεφάλι και ούρλιαξα : «Θα κάνετε στην άκρη, παλιομαλάκα ;» !!!

Κι αυτός έπεσε χάμω κι έμοιαζε σαν χαμένος κι ένα παιδάκι έβαλε τα κλάματα κι εγώ συνέχισα να κλαίω, και δεν ήθελα πια τον τόνο, τι να τον κάνω ;- κι έβαλα τις φωνές στο παιδάκι να σκάσει, γιατί με το κλάμα του είχαν γυρίσει και με κοιτούσαν όλοι- και βγήκα από το σουπερμάρκετ και σκέφτηκα, θα μπω σ’ ένα ταξί και θα πάω στο Μουσείο ! Χρειάζομαι Τέχνη αυτή τη στιγμή, όχι τόνο…

ΗΧΟΣ 2

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Ωραία…Πολύ ωραία… Περάστε αν θέλετε δίπλα και θα σας ειδοποιήσω. Έχω το βιογραφικό σας εδώ, αλλά ίσως χρειαστεί να σας ξαναδώ αργότερα.

Η ΜΑΡΙΑ κάνει να φύγει.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Θέλετε μια καραμέλα ;

ΜΑΡΙΑ

Α, ευχαριστώ. Έχω τις δικές μου. (Ανοίγει τη τσάντα της και βγάζει μια χούφτα καραμέλες όμοιες με της άλλης). Να σας προσφέρω εγώ…

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Χαχα. Είναι οι ίδιες…

ΜΑΡΙΑ

Επιμένω. Θα με προσβάλλετε. Ένα μικρό ευχαριστώ που με δεχθήκατε πρώτη…

Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ παίρνει τη καραμέλα. Η ΜΑΡΙΑ φεύγει κοιτώντας την περίεργα.

ΜΑΡΙΑ

Μάλιστα θα σας τις αφήσω κι αυτές, αφού τόσο σας αρέσουν.

Βάζει τις καραμέλες της, μαζί με κείνες της γυναίκας.

Μουσική. 1

Η  ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ κοιτά αν η κάμερα είναι εντάξει, μετά κάθεται στο γραφείο της, κρατά κάποιες σημειώσεις σ’ ένα κόκκινο βιβλιαράκι

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Να περάσει ο κύριος ή η κυρία με τον αριθμό 2 παρακαλώ.

Μπαίνει η ΓΙΑΝΝΑ. Κρατά μια σακούλα με ρούχα, μια τσάντα, ένα κουτί με μια τούρτα κι  είναι περίεργα ντυμένη.

ΓΙΑΝΝΑ

Καλημέρα σας. Ονομάζομαι Ιωάννα Πετρουτσά.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Ξέρω γράμματα κυρία μου. Διαβάζω εδώ τ’όνομά σας. Μια καραμέλα ;

Η ΓΙΑΝΝΑ την κοιτά περίεργα, λίγο φοβισμένη, και βγάζει από τη τσάντα της ένα πακέτο με τσιγάρα.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Απαγορεύεται το κάπνισμα.

ΓΙΑΝΝΑ

Ω, συγνώμη…

Βάζει πάλι μέσα το τσιγάρο και κάθεται στη καρέκλα.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Σας είπα να καθίσετε ;

Η ΓΙΑΝΝΑ πετάγεται επάνω.

ΓΙΑΝΝΑ

Το λατρεύω αυτό το έργο ξέρετε…

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ (αφηρημένη καθώς κρατά κάποιες σημειώσεις)

Ποιο έργο ;

ΓΙΑΝΝΑ

Το «Γελώντας άγρια»….Γι αυτό δεν ήρθαμε εδώ απόψε ;

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Α ναι ! Φυσικά. Γι αυτό !  Έχετε ετοιμάσει κάποιο απόσπασμα ;

ΓΙΑΝΝΑ (με θέρμη)

Όλο το ξέρω απ’ έξω ! Αν θέλετε σας το λέω απ’ την αρχή…

Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ τη διακόπτει.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Απόσπασμα κυρία Πετρουτσά ! Απόσπασμα !

ΓΙΑΝΝΑ

Μάλιστα…Θα σας πω τότε το αγαπημένο μου. Εκεί που η τρελή ψάχνει για ταξί και…

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Κυρία μου δε θέλω να μου πείτε την υπόθεση ! Θέλω να δω αν μου κάνετε για το ρόλο !

ΓΙΑΝΝΑ (μαζεύεται. Ξεροβήχει.)

Μάλιστα. Λοιπόν αρχίζω…

«Ξέρετε πόσο είναι δύσκολο να βρει κανείς ταξί. Σήκωσα το χέρι μου, αλλά ένας απαίσιος άντρας που ήρθε μετά από εμένα, σήκωσε κι αυτός το χέρι του κι ο ταξιτζής σταμάτησε και τον πήρε επειδή είδε αυτόν πρώτο κι όχι εμένα. Και το άδικο μ’ έκανε να ξανακλάψω. Το ΄χασα λοιπόν εκείνο το ταξί και ξανασήκωσα το χέρι μου και τα επόμενα τρία ταξί ήταν όλα γεμάτα, παρ’ όλο που ένα είχε αναμμένη τη σημαία του, που σήμαινε πως ήταν ελεύθερο και εκνευρίστηκα γιατί, εάν την είχε σβησμένη, δεν θα είχα σηκώσει το χέρι μου που είχε αρχίσει να πιάνεται, μάλλον έκανα κάποια απότομη κίνηση την ώρα που βαρούσα εκείνον τον ηλίθιο με τον τόνο και κάποιος μυς πιάστηκε. Και τότε πλησίασε ένα άλλο ταξί, και μια γυναίκα φορτωμένη ψώνια, χώθηκε μπροστά μου κι άρχισε να το φωνάζει κι όρμηξα πάνω της και ούρλιαξα : «Αν μου πάρεις το ταξί θα σε σκοτώσω»!!!!

Κι αυτή τα ‘χασε και το ταξί σταμάτησε και μπήκα και είπα Μουσείο Μετροπόλιταν. Χρειάζομαι Τέχνη και ησυχία και πράγματα αξίας γύρω μου, πέρασα πολύ άσχημα στο σουπερμάρκετ. Κι ο ταξιτζής που ήταν Έλληνας, η Μουσουλμάνος ή Αρμένης ή κάτι τέτοιο, μου ‘πε, σχολάω, πάω να παραδώσω….

Μούρθε να τον σκοτώσω….

Την ώρα που λέει τη φράση «μούρθε να τον σκοτώσω», ανοίγει τη τσάντα της και τραβά ένα μαχαίρι και κινείται απειλητικά προς τη σκηνοθέτη. Εκείνη φωνάζει τρομαγμένη. Η ΓΙΑΝΝΑ ηρεμεί.  ΑΠΟΤΟΜΟΣ ΗΧΟΣ 3

ΓΙΑΝΝΑ

Ω !!!  Χίλια συγνώμη. Σας τρόμαξα !!!

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Κουβαλάτε μαχαίρι κυρία μου ;

ΓΙΑΝΝΑ

Όχι καλέ, είναι για το γλυκό ! Έχω υπογλυκαιμία ξέρετε και όταν με πιάσει θέλω να βάλω κάτι γλυκό στο στόμα μου.

Ανοίγει τη τούρτα και τη δείχνει στη σκηνοθέτη.

ΓΙΑΝΝΑ

Ποιο κομμάτι θέλετε ;

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Όχι ευχαριστώ.

ΓΙΑΝΝΑ

Επιμένω ! Σας τρόμαξα πριν και δεν έχω τελειώσει το απόσπασμα.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Καλά. Αυτό με τη φράουλα. Ή μάλλον όχι. Αυτό με τη μπανάνα.

Η ΓΙΑΝΝΑ κόβει με το μαχαίρι αυτό που της έδειξε η σκηνοθέτης και μετά δοκιμάζει το διπλανό με το δάχτυλο.

ΓΙΑΝΝΑ

Μμμμμ. Τέλειες τούρτες κάνει αυτό το ζαχαροπλαστείο λοιπόν.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Θα τελειώσουμε με το απόσπασμα ;

ΓΙΑΝΝΑ

«Μούρθε να τον σκοτώσω. Θέλω να πω, ήταν ή δεν ήταν ελεύθερος ; Κι ο νόμος δεν τον υποχρεώνει να σε πάει όπου θέλεις, ακόμη κι αν θες να πας στου διαόλου τη μάνα ; Αλλά δεν είχα κουράγιο ούτε να σκεφτώ να του κάνω μήνυση –χρειάζονται τηλεφωνήματα, δικηγόροι, δικαστήρια, κι όλα αυτά μόνο και μόνο επειδή δεν ήθελε να με πάει στο Μουσείο Μετροπόλιταν. Γι αυτό λοιπόν, κάθισα μέσα στο ταξί και δεν έβγαινα. Για μια στιγμή σκέφτηκα μήπως ξαναγυρίσω στο σουπερμάρκετ κι αγοράσω τον τόνο –τόνο με μαγιονέζα είναι τα μόνα πράγματα που ξέρω να μαγειρεύω- μετά όμως σκέφτηκα ότι στο ταμείο θα μου ‘καναν τη ζωή δύσκολη, ή επειδή είμαι γυναίκα, ή επειδή η ταμίας θα ‘ταν γυναίκα, ή επειδή ο ταμίας θα ‘ταν άντρας που μισούσε τις γυναίκες, ή επειδή θα ‘θελε νάταν γυναίκα –τέλος πάντων είχα αρχίσει να μπερδεύομαι και γι αυτό αποφάσισα, θα κάτσω στο ταξί και δεν το κουνάω από δω ο κόσμος να χαλάσει. Κι ο ταξιτζής μου έλεγε συνέχεια «Σας παρακαλώ κυρία, κατεβείτε, θέλω να πάω σπίτι». Κι εγώ του είπα «Πού μένετε ; Μήπως στου Διαόλου τη μάνα ;»

Κι αυτός άρχισε να φωνάζει και να με βρίζει χυδαία κτλ κτλ. Κι εγώ σκέφτηκα, ε, τουλάχιστον κάθομαι. Τι θα κάνει ; Κάποια στιγμή θα βαρεθεί να με βρίζει και θα με πάει στο Μουσείο. Αλλά μετά σκέφτηκα : Μήπως δε θέλω να πάω στο Μουσείο ; Μήπως θάταν καλύτερα να πάω σινεμά και να φάω ποπ κορν με κόκα κόλα λάϊτ ;  Αλλά εκείνη τη στιγμή ο ταξιτζής πάτησε απότομα το γκάζι κι εγώ έπεσα απ’ τη θέση μου και φώναξα «Άλλαξα γνώμη. Θέλω να πάω σινεμά».Αλλά πριν προλάβω να του ζητήσω να μου προτείνει καμιά ταινία, μου είπε πως με πάει στην αστυνομία και σκέφτηκα, καλά, εντάξει, αλλά δεν είναι παράνομο που αρνήθηκε να εξυπηρετήσει το πελάτη ; Τέλος πάντων δεν θεώρησε πως άξιζε να το ρισκάρω κι έτσι στο πρώτο φανάρι που σταμάτησε –πολύ απότομα εννοείται- πετάχτηκα έξω από το ταξί και ούρλιαξα «Η μάνα σου παίρνει πίπες στη κόλαση». Παρ’ όλο που νομίζω πως μπέρδεψα τη γλώσσα μου και του είπα «Η μάνα σου φέρνει πίτες στη κόλαση» ! Που θα μπορούσε να ήταν και αστείο, αλλά ήμουν πολύ θυμωμένη για να γελάσω. Κι εκείνος μου ‘πε «είσαι τελείως τρελή» κι έφυγε σαν τρελός και παραλίγο η πίσω ρόδα του να μου πατήσει και το πόδι, αλλά ευτυχώς, έπεσα πίσω ανάσκελα στο χαντάκι.

ΗΧΟΣ 4

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Ομολογώ πως τα πήγατε πολύ καλά. Περάστε δίπλα και θα σας ειδοποιήσω.

Καθώς η ΓΙΑΝΝΑ πάει να βγει, ξαναγυρίζει και βγάζει από τη τσάντα της ένα κουτάλι.

ΓΙΑΝΝΑ

Τι άμυαλη που είμαι ! Πώς θα φάτε τη τούρτα χωρίς κουτάλι        ;

Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ  μένει άφωνη.

Μουσική 2

Αστραπή.

Η γυναίκα γράφει στο σημειωματάριό της γρήγορα και νευρικά και μετά τρώει ένα κομμάτι από τη τούρτα.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Η επόμενη. Του νούμερο τρία. Κυρία Πασπαλά ! Ευγενία Πασπαλά !

Μπαίνει η Ευγενία. Πολύ νευρική. Σχεδόν νευριασμένη. Έχει διάφορα τικ αλλά εκείνο που τη χαρακτηρίζει είναι πως κοιτά έντονα στα μάτια τη σκηνοθέτη. Κρατά ένα ποτήρι κρασί και τρέμει. Σα νάχει πάρει φάρμακα.

ΕΥΓΕΝΙΑ

Γεια.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Καλησπέρα κυρία Πασπαλά. Καθίστε.

Η Ευγενία δεν κάθεται, αλλά περιεργάζεται το δωμάτιο.  Η Σκηνοθέτης την παρατηρεί.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Είστε επαγγελματίας ηθοποιός, έτσι δεν είναι ;

ΕΥΓΕΝΙΑ (αφηρημένα)

Ναι ναι….

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Έχετε κάτι ;

ΕΥΓΕΝΙΑ

Όχι, πάντα έτσι είμαι, ειδικά όταν πρόκειται να ερμηνεύσω αυτό το μονόλογο… Μπαίνω στο ρόλο….

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Έχετε ξαναπαίξει το «Γελώντας άγρια» ;

ΕΥΓΕΝΙΑ

Φυσικά !!!

Ανάβει τσιγάρο.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Θα σας παρακαλούσα να το σβήσετε. Με ενοχλεί ο καπνός.

Η Ευγενία δεν την ακούει κι έχει μείνει να κοιτάζει μια αφίσα.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Κυρία μου ! Σας παρακαλώ σβήστε το τσιγάρο αμέσως !

Η Ευγενία αναπηδά, σβήνει το τσιγάρο και πίνει μια γερή γουλιά απ’ το κρασί της.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Αν είστε έτοιμη, μπορούμε ν’ αρχίσουμε. Να σας δείξω το κομμάτι που διάλεξα για σας :

Της δίνει ένα χαρτί με το απόσπασμα. Εκείνη του ρίχνει μια ματιά και το επιστρέφει.

ΕΥΓΕΝΙΑ

Ωραία ! Κατάλαβα !

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Το ξέρετε αυτό το σημείο του έργου ;

ΕΥΓΕΝΙΑ

Φυσικά !!!

Ξαναπίνει λίγο από το κρασί και αφήνει το ποτήρι στο γραφείο δίπλα σ’ αυτό της άλλης.

ΕΥΓΕΝΙΑ (ξεκινά το απόσπασμα)

«Ήμουνα ξαπλωμένη λοιπόν ανάσκελα στο χαντάκι και με πλησιάζει ένας πλανόδιος μουσικός και με ρωτάει αν θέλω βοήθεια. «Όχι» του λέω «αλλά ξέρεις να παίζεις το Melancholy Baby ;» Και μου φάνηκε πολύ αστείο αυτό που είπα και χάρηκα που κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες εξακολουθούσα να διατηρώ την αίσθηση του χιούμορ, παρ’ όλο που έχω κάνει σε ψυχιατρεία και είπα μέσα μου, πως αν αυτός ο άντρας γελάσει με το σχόλιό μου, που είναι πικρό και μαύρο, κι όμως πολύ ταιριαστό στη περίσταση, πως ίσως να έχω βρει τον σύντροφο για την υπόλοιπη ζωή μου, που θα με βοηθήσει να βρίσκω την Άνοιξη και το Φθινόπωρο λιγότερο οδυνηρά, το Καλοκαίρι κάνει πολύ ζέστη, δε νομίζω να μπορεί να με βοηθήσει κανένας και ο Χειμώνας έχει γίνει λιγότερο κρύος απ’ ότι όταν ήμουνα παιδί, μάλλον έχει σχέση με τη τρύπα του όζοντος, κάποιο στρώμα του όζοντος θα έχει τρυπήσει τόσο πολύ που δεν παίρνει πια μπάλωμα και ο ήλιος μας χτυπάει όλο και πιο πολύ και θα πεθάνουμε όλοι απ’ αυτό, και θα πάθουμε καρκίνο του δέρματος και εισπνέουμε ένα σωρό κακές ουσίες απ’ τα ρουθούνια μας…ωχ Θεέ μου, πρέπει να πάψω να ανησυχώ για πράγματα που μπορεί και να μην είναι αλήθεια και για τα οποία δεν μπορώ να κάνω τίποτα έτσι κι αλλιώς. Όπως και νάχει, ο πλανόδιος μουσικός δεν γέλασε καθόλου με το σχόλιό μου για το Melancholy Baby, με κοίταξε πολύ σοβαρά και με ρώτησε αν είμαι καλά κι εγώ του είπα : «Δε σε νοιάζει στ’ αλήθεια, έτσι δεν είναι ; Δε σε νοιάζει πραγματικά πως είμαι. Δε σε νοιάζει να με κρατάς στην αγκαλιά σου το βράδυ, να με παρηγορείς στην υγεία και στην αρρώστια… Αρρώστια που προκαλεί η τρύπα του όζοντος και υγεία…Αλήθεια, ξέρει κανείς τι προκαλεί την υγεία ;  Και τότε αυτός με ρώτησε αν θέλω να σηκωθώ ή αν θέλω να μείνω ξαπλωμένη στο χαντάκι κι εγώ του είπα γελώντας «Δε ξέρω την απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση,. Μήπως παρακαλώ μπορείτε να μου κάνετε μια άλλη ;» που μου φάνηκε πολύ αστεία ατάκα κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, μια τρελή ξαπλωμένη σ’ ένα χαντάκι, που πρώτα επιτέθηκε σε κάποιον άγνωστο στο σουπερμάρκετ και μετά της επιτέθηκε ένας ταξιτζής, κάπως ηρωική και πνευματώδης, εν τω μέσω μιας ακατανόμαστης θλίψης.

Πώς είναι εκείνη η ατάκα του Μπέκετ ; «Γελώντας άγρια εν τω μέσω αδυσώπητης θλίψης»

Και μετά του είπα με ειρωνικό χαμόγελο «Γελάω άγρια εν τω  μέσω αδυσώπητης θλίψης» Κι αυτός με κοίταξε εντελώς ανέκφραστα κι εγώ του είπα «Γελάω άγρια» !!! Κι επειδή πάλι δεν το ‘πιασε, τίναξα το κεφάλι μου, κι έβγαλα ένα δυνατό τρομακτικό γέλιο, σαν κι αυτό που κάνω στα πάρτυ. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧΑΑΧ Κι αυτός τρόμαξε κι είπε αν θες βοήθεια να σε πάει στο άσυλο θάμαι εκεί απέναντι και θα παίζω κιθάρα.

ΜΟΥΣΙΚΗ 3

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Πολύ καλή κυρία Πασπαλά.

ΕΥΓΕΝΙΑ

Πήρα το ρόλο ;

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Δεν είπα κάτι τέτοιο : Είπα πως είστε πολύ καλή ηθοποιός και το ερμηνεύσατε μια χαρά. Πρέπει να δω πολύ κόσμο ακόμη. Κοιτάξτε πόσοι περιμένουν….

Η Ευγενία σηκώνεται να φύγει.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Κάντε μου τη χάρη να περιμένετε δίπλα μαζί με τις άλλες συναδέλφους σας. Θα σας ειδοποιήσω σε λιγάκι.

ΕΥΓΕΝΙΑ

Να πάρω το κρασί μου (Γελάει μόνη της).

Παίρνει το ποτήρι αλλά μάλλον τα μπερδεύει και παίρνει της σκηνοθέτιδας .

Πριν φύγει, σταματάει στη πόρτα.

ΕΥΓΕΝΙΑ

Αλήθεια κρασί μπορώ να βάλω όσο θέλω ;

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ (που ήδη έχει αρχίσει να γράφει στο κόκκινο σημειωματάριο)

Ναι, όσο θέλετε….

ΕΥΓΕΝΙΑ

Γιατί σας αρέσει το «Γελώντας άγρια»;

Η Σκηνοθέτης σηκώνει το κεφάλι της και την κοιτά.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Δεν είναι πως μου αρέσει. Είναι ένα εύκολο κείμενο να το κάνει κανείς ό,τι θέλει…

ΜΟΥΣΙΚΗ 4

Η Ευγενία κουνάει το κεφάλι της και βγαίνει.  Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ γράφει, τσεκάρει μετά αν η κάμερα είναι εντάξει και μετά πίνει λίγο κρασί.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Νούμερο 4 παρακαλώ !

Μπαίνει η ΕΛΕΝΗ. Παλαβά ντυμένη, έντονο βάψιμο, καπέλο.

ΕΛΕΝΗ

Ελένη Μιχαηλίδου ! (δίνει το χέρι της στη σκηνοθέτη σαν για να το φιλήσει)

Έχω κάνει θεατρικές σπουδές στην Αγγλία, φωνητική και τραγούδι στο Ισπανικό Βασιλικό θέατρο κι έχω πρωταγωνιστήσει σε τρεις ταινίες μικρού μήκους. Φυσικά, έχω παίξει το Γελώντας άγρια στο θέατρο του Μάντσεστερ, τον περασμένο χειμώνα, με μεγάλη…

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Όλα αυτά τα διάβασα στο βιογραφικό σας κυρία Μιχαηλίδου και ομολογώ πως είναι εντυπωσιακό.

ΕΛΕΝΗ

Ο συγγραφέας, ο κύριος Ντουράνγκ ήταν γνωστός και φίλος του τέως μου, και θα τον γνώριζα σύντομα, που ήταν και τ’ όνειρό μου, αν δεν είχα χωρίσει…

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Καταλαβαίνω…

ΕΛΕΝΗ

Όχι, δεν καταλαβαίνετε, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει πως τον παράτησα γιατί υπάρχουν μερικοί άνθρωποι πολύ ανιαροί. Μέχρι νύστας. Ευτυχώς ο Αλέξανδρος δεν είναι έτσι.

(Εν τω μεταξύ βγάζει ένα κραγιόν και βάφεται)

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Ο Αλέξανδρος είναι ο πρώην σας ;

Η Ελένη σταματά και την κοιτά σα νάναι χαζή.

ΕΛΕΝΗ

Ο νυν. Ο πρώην μου ήταν ο Πιτ, ένας μιγάς αλλά Άγγλος στη καταγωγή.

Τι λέω τόση ώρα ;

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Ειλικρινά δε ξέρω τι λέτε, εκείνο που ξέρω είναι αυτό που θάθελα να πείτε. Κι αυτό είναι το απόσπασμα από το έργο.

Η Ελένη σταματά το βάψιμο, αφήνει το κραγιόν στο γραφείο και κοιτά την σκηνοθέτιδα.

ΕΛΕΝΗ

Καλά : Αρχίζω :

Ανοίγει τη τσάντα της βγάζει μια μακριά πίπα και την ανάβει.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Όχι, όχι καπνό σας παρακαλώ.

ΕΛΕΝΗ

Είναι για τις ανάγκες του ρόλου…Δεν τον καταπίνω.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Ναι, αλλά τον εισπνέω εγώ. Παρακαλώ σβήστε το.

ΕΛΕΝΗ (απρόθυμα σβήνει τη πίπα)

Νόμιζα πως μας είπατε να χρησιμοποιούμε ό,τι είδος σκηνής θέλουμε…

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Μπορείτε να έχετε τη πίπα σβηστή.

ΕΛΕΝΗ

Όχι. Δε μου χρειάζεται πια….

Ξεκινά το απόσπασμα

ΕΛΕΝΗ

«Το αγαπημένο μου βιβλίο είναι το «Ανεμοδαρμένο σπίτι». Όχι το βιβλίο, ο τίτλος. Το βιβλίο δεν τόχω διαβάσει, έχω όμως διαβάσει το τίτλο. Ο τίτλος ακούγεται ακριβώς όπως νοιώθω και το πιο πρόσφατο κατόρθωμά μου είναι ότι σηκώθηκα από το χαντάκι που είχα πέσει όταν πήδηξα για να γλιτώσω από τον τρελλοταξιτζή. Και το ουίσκι μου είναι Dewar’s White Label.

Με παρακολουθείτε ως εδώ ; Με νοιώθετε ; Ταυτίζεστε καθόλου μαζί μου ή με απορρίπτετε; Θα μου ‘δινε ποτέ κανείς σας δουλειά ; Δε το πιστεύω. Γιατί έχω προσπαθήσει να φτιάξω τη ζωή μου, έχω παλέψει,  έχω πάρει ένα σωρό κόσμο τηλέφωνο και τους έχω ουρλιάξει : «ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ ΝΑ ΚΑΝΩ BABYSITTING ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ, ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ ΠΩΣ ΔΕ ΘΑ ΤΑ ΣΚΟΤΩΣΩ». Αλλά κανείς δε με παίρνει… Έχω πάρει τόσους εκδοτικούς οίκους τηλέφωνο και τους έχω πει «ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΡΑΦΟΜΗΧΑΝΗ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ, ΑΛΛΑ ΑΝ ΜΕ ΠΡΟΣΛΑΒΕΤΕ, ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΠΙΟ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ. Ε, ΤΙ ΛΕΤΕ ;»  Αλλά με παίρνει κανείς ποτέ ; Εσείς τι νομίζετε ; Όχι ; Όσοι πιστεύουν όχι να σηκώσουν το χέρι τους. Θέλω να δω πόσοι από εσάς πιστεύουν όχι. ΘΕΛΩ ΛΙΓΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΣΗΚΩΣΤΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ! Έτσι μπράβο ! Και πολύ σωστά, η απάντηση είναι όχι. Τώρα θέλω να πιαστείτε χέρι χέρι και να τραγουδήσετε όλοι μαζί το Give Peace a Chance. Όχι, πλάκα κάνω. Σιχαίνομαι τη συμμετοχή του κοινού και το εννοώ.  Σας τρέλανα ; Έτσι και τους γιατρούς μου… Τους λυπάμαι τους γιατρούς μου. Τους αναγκάζω να μ’ ακούν με τις ώρες και τους εξοντώνω. Τρομάζουν με τις λέξεις που ξεχύνονται απ’ το στόμα μου, το βλέπω. Γι αυτό, που και που κάνω ασκήσεις σιωπής. Ας το βουλώσω για λίγο (Σωπαίνει) Είδατε, την είχατε και σεις ανάγκη αυτή τη μικρή διακοπή, έτσι δεν είναι ;  Και τώρα, θα σας αποκαλύψω το μυστικό της ζωής. Όταν σας το αποκαλύψω θα μάθετε τι ακριβώς πρέπει να κάνετε για να ζήσετε. Είστε έτοιμοι ; Είστε έτοιμοι να το αποκαλύψω ;

Ωχ τώρα εσείς θα περιμένετε να ακούσετε κάτι πολύ σημαντικό και δεν είναι και τόσο. Αλλά σ’ αυτό κατέληξα μετά από το ψυχιατρείο. Πάντα να αναπνέεις. Αυτή είναι η βάση της ζωής, η αναπνοή. Αυτή είναι βασικά η βάση. Αν δεν αναπνέεις, πεθαίνεις.

Λοιπόν νομίζω πως σας τα είπα όλα. Σας ευχαριστώ για τη προσοχή σας. Καληνύχτα, σας αγαπώ. Αυτό είναι ένα ψέμα φυσικά. Πιστεύω πως κάποιοι από εσάς είναι βλάκες και σας μισώ. Εδώ που τα λέμε μάλλον δεν γουστάρω κανέναν σας. Τη κατάρα μου νάχετε ! Σας καταριέμαι ! Εύχομαι τα παιδιά σας να γεννηθούν ακέφαλα και όλα σας τα κατοικίδια να πιάσουν ψώρα και σκουλήκια ! ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ

Ωχ, με συγχωρείτε.. Σας ζητώ συγνώμη. Δεν κάνει να φύγω έτσι. Η διεύθυνση θα θυμώσει μόλις μάθει πως σας καταράστηκα γι αυτό ξεχάστε το. Σας αγαπώ. Ματς μουτς. Θέλω να γίνω ένα υπεύθυνο μέλος της κοινωνίας για αυτό βρείτε μου μια δουλειά, είμαι σίγουρη πως κάτι μπορώ να κάνω. Σας αγαπώ. Ματς μουτς. Γεια σας γεια σας. Εύχομαι οι ζωές σας νάναι καλύτερες απ’ τη δική μου. Γέλιο, γέλιο, γέλιο. Το γέλιο είναι δυναμωτικό. Γι αυτό ξεχάστε το κλάμα. Κλάψτε και κλάψτε μόνοι σας…Γελάστε και κλαίτε αργότερα μόνοι σας. Και μη ξεχνάτε –πάντα να αναπνέετε. Ακόμη κι όταν εγώ σταματήσω, εσείς να συνεχίσετε να αναπνέετε, εντάξει ; Λοιπόν πάμε : Εισπνοή-Εκπνοή, εισπνοή –  εκπνοή…

ΜΟΥΣΙΚΗ 5

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Πολύ καλή.

ΕΛΕΝΗ

Το ξέρω. Όλο το Μπίρμπιγχαμ το έλεγε…

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Νόμισα πως το ανεβάσατε στο Μάντσεστερ….

ΕΛΕΝΗ

Α ναι ; Έτσι είπα ; Το μπέρδεψα με τη «Δεσποινίδα Τζούλια» που έπαιζα στο Μάντσεστερ όταν ήμουν η επίσημη αρραβωνιαστικιά του Τζων Κέύτον…

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Του ποιού ; ….Καλά τέλος πάντων κυρία Μιχαηλίδου, περάστε δίπλα και θα σας ενημερώσω σε λίγο.

ΕΛΕΝΗ

Ακούστε, εμένα δεν με ενδιαφέρουν τα ένσημα… Θέλω το μισθό μου σε μετρητά γιατί ετοιμαζόμαστε για ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη κι έχω ανάγκη το ρευστό.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Είστε σε θίασο ; Πάτε τουρνέ ;

Η Ελένη τη κοιτάει σα νάναι χαζή.

ΕΛΕΝΗ

Όχι, δεν είμαι σε κανένα θίασο. Με το μπόϋφρεντ θα πάω…

Βγαίνει.

Η Σκηνοθέτης αναστενάζει. Ελέγχει αν η κάμερα γράφει.

Κεραυνός.

Μουσική. 6 (ΚΡΑΤΑΕΙ ΑΡΚΕΤΑ)

Εκείνη ξανακάθεται και γράφει στο σημειωματάριό της. Φαίνεται σκεπτική. Τελειώνει, το κλείνει και το βάζει στο κουτί, όπου και το κλειδώνει με το κλειδί που  κρέμεται απ’ το λαιμό της. Μετά πίνει λίγο κρασί. Ξαναελέγχει αν η κάμερα γράφει. Βλέπει το κραγιόν της Ελένης, βγάζει ένα καθρεφτάκι και βάφει το στόμα της. Μετά τρώει μια καραμέλα.

Η μουσική δυναμώνει. Εκείνη μοιάζει να μην αισθάνεται καλά. Σηκώνεται και παραπατάει. Κοιτάει έντρομη προς τη μεριά που έφυγαν οι ηθοποιοί σαν να βλέπει κάποιον, που οι θεατές δεν τον βλέπουν.  Παίρνει με δυσκολία ένα τηλέφωνο.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ (ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗ ΠΡΟΗΓ. ΜΟΥΣΙΚΗ)

Αστυνομία ;

Κάντε γρήγορα…Κάποιος με σκοτώνει…. Κάποιος….Κάποιοι….Θεέ μου !!!

Αρχίζει να πέφτει στο πάτωμα.

Σκοτάδι. Αστραπή.  Ήχος από τακούνια που μπαίνουν βιαστικά. Ανάβει κάποιος ένα τσιγάρο με σπίρτο. Πάλη στη σκηνή. Η Σκηνοθέτης αντιστέκεται. Βήχει.

Φως και ήχος από περιπολικό.

ΦΩΝΗ 1

Το κλειδί…Να πάρω το κλειδί ; … Φτου να πάρει….. Η αστυνομία…

Ήχοι από πράγματα που πέφτουν στο πάτωμα και μεγάλη αναστάτωση.

Ήχος 5 από πόρτα που ανοίγει αργά καθώς η μουσική τελειώνει.

Ο ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ μπαίνει στο απόλυτο σκοτάδι στην αίθουσα και απότομα ανάβει ένα δυνατό φακό και φωτίζει τυχαία τους θεατές αριστερά και δεξιά. Οι κινήσεις του πρέπει νάναι γρήγορες και κοφτές για να προκαλέσουν αγωνία κι ίσως φόβο.

Προχωρά στη σκηνή, φωτίζει με το φακό τη μεγάλη ακαταστασία που επικρατεί. Παίρνει κάποια πράγματα και τα βάζει στη τσέπη.

Ανάβει τον προβολέα.

Η 4 ηθοποιοί κάθονται μαζί με τον κόσμο.

ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ (στο κοινό)

Καλησπέρα. Λυπάμαι γι αυτό που πρέπει να σας ανακοινώσω, αλλά εδώ έχουμε ένα περίεργο θάνατο. Η κυρία που σας κάλεσε στην οντισιόν είναι…νεκρή. Θα σας αφήναμε να φύγετε ελεύθεροι αν δεν είχε προηγηθεί ένα απελπισμένο τηλεφώνημά της προς την αστυνομία, που ζητούσε βοήθεια. Άρα, καταλαβαίνετε, σε λίγο θα αρχίσει η ανάκριση… Όσοι από εσάς είναι αθώοι, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε. Μην ακούτε αυτά που λένε για την ελληνική αστυνομία, εμείς είμαστε πάνω απ’ όλα ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Μπορείτε να συνεχίσετε το κρασάκι σας καθώς εγώ θα κάνω τη δουλειά μου.

Αααα ! Δεν σας συστήθηκα ! Υπαστυνόμος Γάτης ! Κοσμάς Γάτης ! Όχι γάτος, με εκνευρίζει αφάνταστα να με μου αλλάζουν το επίθετο ! Γά-της !

Έχω σπουδάσει στο εξωτερικό, εγκληματολογία στη Σαλαμάνκα ! Το καλύτερο Πανεπιστήμιο Εγκληματολογίας του πλανήτη ! Κι είμαι σε θέση να μπορώ να βάζω σε εφαρμογή νέες μεθόδους που οδηγούν στην επίτευξη του σκοπού μου ! Στη πλήρη εξιχνίαση κάθε είδους εγκλήματος !

Καθώς θα προχωρώ εγώ με τις ανακρίσεις μου, ο καθένας από εσάς, θα έχει τον τρόπο να ξέρει αν τον υποψιάζομαι πως έχει κάποια εμπλοκή με το έγκλημα.

Έχω μια υποψία πως ο δολοφόνος δεν ήταν μόνος του. Πως είχε και συνεργό. Και πως αυτό το γεγονός, το θύμα δεν το ήξερε…Βλέπετε; Εγώ είμαι ειλικρινής ! Ανοιχτό βιβλίο.

ΦΩΝΗ

Πολλά λες ! Ξεκίνα τις έρευνες…

Ο Γάτης ξαφνιάζεται, αλλά όχι για πολύ. Μιλά στο κόσμο.

ΓΑΤΗΣ

Ναι… Για όσους έτυχε ν’ ακούσουν αυτή τη περίεργη φωνή, τους λέω να μην ανησυχούν, δεν είναι τίποτε τρομακτικό ή μυστήριο, απλώς…. είναι…η εσωτερική φωνή μου, που…

ΦΩΝΗ

Μακάρι νάμουν κι η εξωτερική σου ! Πολύ μπλα μπλας μου φαίνεσαι….

Κοίτα πίσω σου ! Μια κάμερα ! Άντε ξεκίνα !

(Ψάχνει στο γραφείο και βρίσκει ένα dvd)

AΣΤΥΝΟΜΟΣ

Τι είναι αυτό ; Ένα dvd ! Λέτε η σκηνοθέτης να γύριζε ερωτικές ταινίες ;  Για να δούμε….

Βάζει το dvd στο player. Χαμηλώνει τον προβολέα. Αρχίζει να παίζει η ταινία στη τηλεόραση. ( Ή στην οθόνη που εκείνη τη στιγμή στήνει ο Γάτης)

Η ταινία δείχνει τα καμαρίνια, από κρυφή κάμερα που έχει τοποθετήσει η σκηνοθέτης. Οι 4 γυναίκες φαίνονται νευρικές. Φοράνε καμπαρντίνες και τις βγάζουν. Η Μαρία τηλεφωνεί συχνά και μιλά μυστικά στο κινητό της. Η Ελένη δε μοιάζει καθόλου στη παλαβή ηθοποιό που εμφανίστηκε πριν, είναι σοβαρή, κοιτά με νευρικότητα το ρολόι της και καπνίζει. Η Ευγενία πλησιάζει τη πόρτα και κρυφοκοιτά προς τη σκηνοθέτη. Η Γιάννα κάθεται σχεδόν ακίνητη με κλειστά τα μάτια, μοιάζει να είναι στο κόσμο της, καθώς απότομα τα ανοίγει και κοιτά σα τρελή τις άλλες. Το βίντεο τελειώνει με τις γυναίκες να κάνουν άσκηση φωνής στην ατάκα «γελάω άγρια εν τω μέσω μιας ακατανόμαστης θλίψης»

ΗΧΟΣ 6

Ο Γάτης κλείνει το βίντεο.

ΓΑΤΗΣ

Μάλιστα μάλιστα… Εδώ κυρίες και κύριοι τα πράγματα περιπλέκονται ολίγον τι. Ποιος ο λόγος που το θύμα είχε στήσει κρυφή κάμερα στα καμαρίνια ; Γιατί δεν κινηματογραφούσε τις ηθοποιούς στην οντισιόν, αλλά στις προσωπικές τους στιγμές;  Εγώ βεβαίως δεν είμαι ηθοποιός, αλλά δε νομίζω πως συνηθίζεται κάτι τέτοιο…

ΦΩΝΗ

Αμάν ! Άσε τα λόγια  ! Κάλεσέ τες για ανάκριση !

ΓΑΤΗΣ

Λέω να ξεκινήσω την ανάκριση !

(Ψάχνει στο γραφείο και βρίσκει τον κατάλογο)

Α ωραία… Η συχωρεμένη με βοηθάει στη δουλειά μου…Ορίστε ο κατάλογος και τα ονόματα τσεκαρισμένα με κόκκινο μαρκαδόρο !

(Φωνάζει) Κυρία Πετρουτσά, μπορείτε παρακαλώ να έρθετε ένα λεπτό ;

ΜΟΥΣΙΚΗ 7

Μπαίνει η Γιάννα. Δείχνει φοβισμένη, αλλά τα μάτια της γυαλίζουν.

ΓΑΤΗΣ

Καθίστε. Υπαστυνόμος Γάτης

ΓΙΑΝΝΑ

Πετρουτσά Ιωάννα

Εκείνη κάθεται κι εκείνος της γυρνά τον προβολέα στο πρόσωπο.

ΓΑΤΗΣ

Μην ανησυχείτε, δεν θα αργήσουμε κυρία Πετρουτσά. Δυο τρία πράγματα θέλω μόνο να σας ρωτήσω…

ΓΙΑΝΝΑ

Μάλιστα.

ΓΑΤΗΣ

Πέστε μου : Για ποιο λόγο ήρθατε σήμερα να βρείτε το θύμα ;

ΓΙΑΝΝΑ

Είχε βάλει αγγελία για οντισιόν, στο Γελώντας άγρια, κι έπρεπε να έρθω…

ΓΑΤΗΣ

Στο ποιο είπατε ;

ΓΙΑΝΝΑ

«Γελώντας άγρια». Του Κρίστοφερ  Ντουράνγκ. (τον κοιτά στα μάτια)

ΓΑΤΗΣ

Μάλιστα. Τυχαίνει να μη το ξέρω το έργο…. Γιατί «έπρεπε να έρθετε» ;  Πάτε σε όλες τις οντισιόν ;

ΓΙΑΝΝΑ (κομπιάζει)

Αυτό το έργο είναι το αγαπημένο μου. (Με απόγνωση σχεδόν) Αν δεν τη σκότωναν είμαι σίγουρη θα έπαιρνα εγώ το ρόλο…

ΓΑΤΗΣ

Δεν είμαστε σίγουροι κυρία μου πως τη σκότωσε κάποιος. Υποθέσεις κάνουμε. Απλά θέλουμε να κάνουμε μερικές ερωτήσεις πριν σας αφήσουμε να πάτε σπίτια σας και πριν βγουν τα αποτελέσματα της τοξικολογικής.

ΓΙΑΝΝΑ

Λέτε να πέθανε απ’ τις πολλές καραμέλες ; Όση ώρα ήμουν μέσα δε σταμάτησε να τρώει !!!!

ΓΑΤΗΣ

Ομολογώ πως δεν έχω ακούσει ποτέ να πεθαίνει κάποιος απ’ τις πολλές καραμέλες, αλλά μπορεί…Γιατί όχι ;

ΓΙΑΝΝΑ

Όλα αυτά τα σκευάσματα σε σελοφάν είναι επικίνδυνα. Εγώ αν θέλω κάτι για την υπογλυκαιμία μου, τρώω ένα παστάκι. Ή ένα μικρό κομμάτι σοκολάτα. Ή… (ανοίγει τη τσάντα της) Στάσου να δω…. Μ’ έπιασε πάλι η κρίση…

Βγάζει ένα γλειφιτζούρι. Το τρώει και χαμογελά ηλίθια.

ΓΑΤΗΣ

Μάλιστα….

Η Γιάννα ξανα-ανοίγει τη τσάντα της και βγάζει ένα πολύ αστείο.

ΓΙΑΝΝΑ

Τι ανόητη…Δε σας πρόσφερα…Θέλετε ένα ;

ΓΑΤΗΣ

Όχι σας ευχαριστώ…

ΓΙΑΝΝΑ

Μα πάρτε, με προσβάλετε … Μη το τρώω μόνη μου…

ΦΩΝΗ

Μη το φας κακομοίρη μου !!!

Ο Γάτης το παίρνει και το βάζει στη τσέπη του.

ΓΑΤΗΣ

Καλά. Θα το φάω αργότερα….. Κυρία Πετρουτσά, πέστε μου κάτι ακόμα. Μήπως ακούσατε τίποτε περίεργους ήχους πριν το συμβάν ;

ΓΙΑΝΝΑ (που τρώει το γλειφιτζούρι)

Έχετε κι εσείς κρίσεις υπογλυκαιμίας ;

ΓΑΤΗΣ

Ορίστε ; … Κυρία μου κάτι σας ρώτησα : Αν ακούσατε τίποτε την ώρα που έγινε το συμβάν.

ΓΙΑΝΝΑ

Ω όχι όχι… Τι ν’ ακούσω μ’ αυτή τη θεομηνία απόψε ; Μόνο βροντές κι αστραπές άκουγα. Τίποτε κύριε  Γάτο μου…

Εκείνος θυμώνει πολύ.

ΦΩΝΗ

Γάτης ! Όχι Γάτος κυρία μου !

ΓΙΑΝΝΑ (φοβισμένη)

Συγνώμη…

Χτυπάει το κινητό του. (ΗΧΟΣ 7)

ΓΑΤΗΣ

Ναι.. Εγώ… Μάλιστα… Μάλιστα κατάλαβα… (κλείνει. Στη  Γιάννα)  Πέστε μου κάτι ακόμη κυρία Πετρουτσά… Θυμάστε τι ώρα φτάσατε εδώ για την οντισιόν ;

ΓΙΑΝΝΑ

Ναι, πρέπει να ήταν γύρω στις 9.30. Το θυμάμαι γιατί ήρθα από  τους πρώτους… Πήρα ένα από τα πρώτα νούμερα.

ΓΑΤΗΣ

Ευχαριστώ. Δε σας χρειάζομαι προς το παρόν κάτι άλλο. Μπορείτε να περιμένετε δίπλα.

Εκείνη σηκώνεται και βγαίνει.

ΜΟΥΣΙΚΗ 7

Ο Γάτης σκέφτεται λίγο και μετά απευθύνεται στο κοινό.

ΓΑΤΗΣ

Το σίγουρο σ’ αυτή την υπόθεση είναι πως ο δολοφόνος δεν πρόλαβε να το σκάσει. Βρίσκεται εδώ, ανάμεσά μας. Μπορεί να είναι η κυρία που μόλις έφυγε, αλλά μπορεί και όχι. Η σκηνοθέτης αυτή, νοίκιασε την αίθουσα που βρισκόμαστε μόνο και μόνο για να κάνει αυτή τη περίεργη και μοιραία δυστυχώς, οντισιόν. Άρα η αφορμή που την έφερε κοντά με το δολοφόνο της, ήταν αυτή ακριβώς η οντισιόν… Η κυρία Πετρουτσά επίσης μας είπε πως  έφτασε στις 9.30… Ο φόνος σύμφωνα μ’ αυτό που μου είπαν από τα Κεντρικά στο τηλέφωνο πριν, έγινε μεταξύ 22.10 και 22.30. Όσοι λοιπόν από εσάς ήρθατε για την οντισιόν ή φτάσατε πριν τις 22.10, είστε πιθανοί ένοχοι. Αν φτάσατε μετά, τότε σίγουρα τσάμπα σας κρατάμε και σας ζητώ συγνώμη…

Κοιτάζει τον κατάλογο της σκηνοθέτιδας.

ΓΑΤΗΣ

Τι βλέπω εδώ ; Σύμφωνα με τους αριθμούς που σας μοιράστηκαν στην είσοδο, οι αριθμοί 1 έως 52 έχουν ώρα άφιξης μεταξύ 21.30 και 22.00. Μόνο οι δύο τελευταίοι, οι αριθμοί 53 και 54 ήρθαν πολύ μετά το φόνο, λίγα λεπτά ίσως πριν έρθω εγώ.

ΦΩΝΗ

Άρα αυτοί οι δύο μπορούν να κοιμούνται ήσυχα ! Είναι μάλλον αθώοι. ΣΥΝΕΧΙΣΕ !

ΓΑΤΗΣ

Ας συνεχίσουμε όμως γιατί έχουμε και σπίτια να γυρίσουμε κι απ’ ότι βλέπω αυτή η υπόθεση θα μας μπερδέψει πολύ…  (κοιτά τον κατάλογο) Κυρία Μιχαηλίδου : Ελάτε παρακαλώ.

ΜΟΥΣΙΚΗ 8

Μπαίνει η Ελένη με αέρα. Του δίνει το χέρι να το φιλήσει. Εκείνος τη κοιτά και της δείχνει να καθίσει κοντά στο προβολέα.

ΕΛΕΝΗ

Ελένη Μιχαηλίδου. Ηθοποιός.

ΓΑΤΗΣ

Μάλιστα. Κοσμάς Γάτης κυρία μου.

ΕΛΕΝΗ

Αστείο επίθετο… Αλλά γοητευτικός άντρας !

ΦΩΝΗ

Μη τσιμπάς !

Εκείνος κάνει μια μικρή υπόκλιση και ξεπερνά το κοπλιμέντο.

ΓΑΤΗΣ

Ευχαριστώ

ΕΛΕΝΗ

Την αλήθεια λέω.

ΓΑΤΗΣ (σχεδόν απότομα)

Τι ώρα φτάσατε κυρία Μιχαηλίδου στην οντισιόν ;

ΕΛΕΝΗ

9.30 , δέκα παρά… Ήθελα να κάνω γρήγορα αφού ήξερα πως θα έπαιρνα το ρόλο για να πάω στο πάρτυ μιας φίλης όπου θάναι μαζεμένοι του κόσμου οι παραγωγοί, αλλά απ’ ό,τι βλέπω…μάλλον θα το ξημερώσουμε εδώ…

Ο Γάτης σκύβει και μαζεύει κάτι. Της μιλά κοιτώντας το αντικείμενο που έχει βρει.

ΓΑΤΗΣ

Μη το λέτε…Μπορεί και να τελειώσουμε πιο νωρίς απ’ όσο φανταζόμασταν.

ΕΛΕΝΗ

Το εύχομαι

ΓΑΤΗΣ

Καπνίζετε κυρία Μιχαηλίδου ;

ΕΛΕΝΗ

Όχι πολύ, αλλά καπνίζω… (τον κοιτά που αυτός δεν αντιδρά)…Α, έτσι όπως μου το είπατε, νόμισα πως θα μου προσφέρατε τσιγάρο…

ΓΑΤΗΣ

Πολύ ευχαρίστως, αλλά δεν καπνίζω εγώ… Όπως και το θύμα απ’ ότι ξέρω δεν κάπνιζε.

ΕΛΕΝΗ

Ναι, είναι αλήθεια, δεν κάπνιζε. Ήταν μάλιστα υστερική με τους καπνιστές. Τόσο σ’ εμένα όσο και στα άλλα κορίτσια που περάσαμε από την οντισιόν, μας ούρλιαζε να μην ανάψουμε τσιγάρο εδώ μέσα.

ΓΑΤΗΣ

Ανάψατε κυρία Μιχαηλίδου ;

ΕΛΕΝΗ

Μα κουφός είστε ; Σας είπα όχι !

ΓΑΤΗΣ

Γιατί ο δολοφόνος άναψε !!!!!

ΗΧΟΣ 8

Της δείχνει το καμένο σπίρτο που βρήκε.

ΕΛΕΝΗ (με τρεμουλιαστή φωνή)

Εγώ δεν ανάβω με σπίρτα ! Συνήθως μου το ανάβουν ευγενείς κύριοι….

Κι από πού συμπεραίνετε πως αυτό το σπίρτο το άναψε ο δολοφόνος ;

ΓΑΤΗΣ

Γιατί κυρία μου, αφού το θύμα δεν κάπνιζε και κανένας άλλος δεν ήταν μαζί της την ώρα του εγκλήματος, θα πει πως μάλλον είναι του δολοφόνου.

ΕΛΕΝΗ

Μάλλον. Σωστά το θέσατε, γιατί θα μπορούσε να είναι της οποιασδήποτε από εμάς που θέλαμε να καπνίσουμε, αλλά η κυρία μας εμπόδισε.

ΦΩΝΗ

One point  για τη κυρία !!! Προσοχή !

ΓΑΤΗΣ

Πείτε μου κάτι κυρία Μιχαηλίδου, εσείς είστε ηθοποιός, έτσι δεν είναι ;

ΕΛΕΝΗ

Φυσικά !

ΓΑΤΗΣ

Γνωρίζατε από πριν το θύμα ;

ΕΛΕΝΗ

Προσωπικά όχι, αλλά την είχα συναντήσει μερικές φορές σε κάποιες πρεμιέρες κι όταν έμαθα για την οντισιόν του αγαπημένου μου έργου είπα να έρθω να την γνωρίσω κι από κοντά… Αλλά δυστυχώς αυτή η πρώτη μας συνάντηση ήταν κι η τελευταία.

ΓΑΤΗΣ

Ξέρετε γιατί σας ρωτάω ; Έχω την εντύπωση πως δολοφόνος και θύμα ήταν γνωστοί από παλιά. Και πως αυτή την οντισιόν τη διοργάνωσε για να ανακαλύψει κάτι, ή να ξεμπροστιάσει κάποιον ή τέλος πάντων για να τελειώνει με κάποια υπόθεση.

ΕΛΕΝΗ

Πάντως αν υπονοείτε πως ήταν φίλη μου, τουλάχιστον με προσβάλλετε. Εγώ κύριε δεν κάνω παρέα με άτομα που ντύνονται άσχημα. Μπορεί να σας φαίνεται  extreme αυτό που σας λέω, αλλά είναι η αλήθεια. Η εξωτερική μας όψη, είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας.

ΓΑΤΗΣ

Έχω προσέξει πόσο κομψή κυρία είστε

ΕΛΕΝΗ

Ευχαριστώ.

ΓΑΤΗΣ

Μπορείτε να μου δείξετε παρακαλώ τι έχετε μέσα στη τσάντα σας ;

ΕΛΕΝΗ

Κανονικά νομίζω πως αυτό απαγορεύεται χωρίς εισαγγελέα και το δικηγόρο μου, αλλά επειδή δεν έχω να κρύψω τίποτε…. Ορίστε…

Αδειάζει τη τσάντα της. Εκείνος παίρνει μια καρτ βιζίτ.

ΗΧΟΣ ΑΓΩΝΙΑΣ 9

ΓΑΤΗΣ

Αφού δεν την γνωρίζατε κυρία Μιχαηλίδου, πως βρίσκεται η προσωπική της κάρτα μέσα στη τσάντα σας ;

ΕΛΕΝΗ

Εεε…. Θα μου την έδωσε φαίνεται σε κείνο το πάρτυ που τη συνάντησα… Ξέρετε πόσες τέτοιες κάρτες έχω ;; Ουου… Η δουλειά μου είναι !

ΦΩΝΗ

Τώρα μπλοφάρει ή λέει αλήθεια ; Εδώ σε θέλω !

ΓΑΤΗΣ

Αυτό το κραγιόν δικό σας είναι ;  (Της δείχνει το κραγιόν που έχει αφήσει στο γραφείο)

ΕΛΕΝΗ

Α ναι ! Και το έψαχνα.

Κάνει να το πάρει, εκείνος το βάζει στη τσέπη του.

ΓΑΤΗΣ

Θα σας το παραδώσω μόλις τελειώσω με τις έρευνες. Προς το παρόν μπορείτε να βάλετε κάποιο άλλο…

ΕΛΕΝΗ

Ω ! Ούτως ή άλλως, μου πάνε όλα τα χρώματα !

ΓΑΤΗΣ

Περάστε δίπλα κυρία Μιχαηλίδου. Τελειώσαμε προς το παρόν.

ΕΛΕΝΗ

Προς το παρόν ; Θα κρατήσει κι άλλο αυτή η ιστορία ;

ΓΑΤΗΣ

Δεν θα φύγει κανείς από εδώ μέσα, αν πρώτα δεν ανακαλύψω τον ένοχο…Ή τους ενόχους…

Η Ελένη σηκώνεται. Πριν φύγει γυρνά και τον κοιτάει

ΕΛΕΝΗ

Πάντως για αστυνομικός και μάλιστα…Γάτης, είστε στ’ αλήθεια γοητευτικός κύριος !

ΓΑΤΗΣ

Με κολακεύετε….

ΦΩΝΗ

Τώρα εσύ τη πίστεψες ; Τς τς τς

Όταν ο υπαστυνόμος μένει μόνος, απευθύνεται πάλι στους θεατές.

ΓΑΤΗΣ

Αυτά είναι τα τυχερά της Υπηρεσίας, αλλά καμιά φορά και τα άτυχα. Για φανταστείτε ας πούμε η Μιχαηλίδου να είναι εγκληματίας και να με βρουν και μένα σφαγμένο, δίπλα στη μακαρίτισσα !!! Πλάκα κάνω φυσικά. Δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω πως αυτή η τόσο συμπαθής κυρία θα μπορούσε να κρύβει μια στυγνή δολοφόνο μέσα της…Και γιατί άλλωστε ; Αυτό είναι που με βασανίζει. Το κίνητρο : Σίγουρα δεν υπάρχει ληστεία κι έπειτα δεν θα τη σκότωναν με αυτό τον τρόπο. Μπαμ και κάτω που λένε.

Τι καινούργιο μας είπε λοιπόν η κυρία που μόλις έφυγε ; Πρώτον πως το θύμα δεν κάπνιζε, ενώ όλες όσες πήραν μέρος στην οντισιόν ως τώρα, καπνίζουν. Κι αφού λοιπόν αυτές είναι στη λίστα με τις ύποπτες, άρα κι εσείς αν είστε καπνιστές ή κάτοχοι σπίρτων , μπορεί να είστε ο δολοφόνος ή …οι δολοφόνοι !

ΜΟΥΣΙΚΗ 8

Μας είπε ακόμη, κι αυτό είναι νομίζω πολύ σημαντικό, πως γνώριζε το θύμα. Την είχε ξαναδεί από κοντά. Αυτό για μένα καθιστά αυτή τη γοητευτική κυρία ύποπτη αφού σίγουρα ο δολοφόνος ήξερε για την οντισιόν.

Άρα όσοι από εσάς δεν την είχατε δει ποτέ ζωγραφιστή τη σκηνοθέτη και δεν ξέρατε ούτε το όνομά της,  θα πει πως μάλλον, -λέω μάλλον- είστε αθώοι. Ε δε μπορεί τόσα άτομα που έχει αυτή η αίθουσα νάναι όλα φονιάδες ! Του κερατά ! Μόνο στα βιβλία της Αγκάθα Κρίστι γίνονται αυτά ! (τους κοιτά πονηρά και τους λέει με διφορούμενο τρόπο) Αστειεύομαι ! Δεν γίνονται μόνο εκεί !!!!

ΦΩΝΗ

Κρυάδες ! Πέστους να ψάξουν στα κουτιά τους αν έχουν τη κάρτα της και τέλειωνε

Μετά κατευθύνεται προς τα καμαρίνια και φωνάζει.

ΓΑΤΗΣ

Κυρία Αμερικάνου ! Ελάτε παρακαλώ, μην καθυστερούμε !

ΜΟΥΣΙΚΗ 9

Μπαίνει η Μαρία με σχεδόν κομμένη την ανάσα και καπνίζει.

ΓΑΤΗΣ

Καθίστε. Βλέπω καπνίζετε και σεις.

ΜΑΡΙΑ

Μα…Μάλιστα. Απαγορεύεται ;

ΓΑΤΗΣ

Όχι κυρία μου, καπνίστε όσο θέλετε. Εσείς θα πεθάνετε από καρκίνο του πνεύμονος και…

Η Μαρία τον διακόπτει

ΜΑΡΙΑ

Όχι λάθος. Καρκίνο του δέρματος…

ΓΑΤΗΣ

Τι λέτε κυρία μου ; Το τσιγάρο προκαλεί καρκίνο στα πνευμόνια μας.

ΜΑΡΙΑ

Ααααα συγνώμη. Σας διόρθωσα γιατί νόμιζα πως επαναλαμβάνατε μια ατάκα από το «Γελώντας άγρια». Εκεί λέει «και θα πάθουμε όλοι καρκίνο του δέρματος»…Συγνώμη,

ΓΑΤΗΣ

Τόσο πολύ σας αρέσει αυτό το… «Γελώντας άγρια»;

ΜΑΡΙΑ

Είναι ο σκοπός της ζωής μου να παίξω σ’ αυτό το έργο. Ήμουν σίγουρη πως είχα πάρει το ρόλο, αλλά…Μια ζωή άτυχη είμαι ! Δε το βάζω όμως κάτω, μπορεί κι άλλος σκηνοθέτης να θελήσει να τ’ ανεβάσει…

ΓΑΤΗΣ

Σας αρέσει το θέατρο κυρία Αμερικάνου ;

ΜΑΡΙΑ

Μου αρέσει το καλό θέατρο. Αυτό θέλω να το υπογραμμίσω. Αντιθέτως μισώ το κακό θέατρο.

ΓΑΤΗΣ

Και ποια είναι η διαφορά κατά την άποψή σας ανάμεσα στο κακό και στο καλό θέατρο;

ΜΑΡΙΑ

Η ίδια με κείνη ανάμεσα σ’ ένα ξινισμένο γιαούρτι και σ’ ένα φρέσκο. Σα παράδειγμα το λέω…

ΦΩΝΗ

Μα είναι όλοι μουρλοί απόψε ;

ΓΑΤΗΣ

Ατυχές παράδειγμα. Το ξινισμένο γιαούρτι το μυρίζονται όλοι, το κακό θέατρο όμως; Ποιος ;

ΜΑΡΙΑ

Αν το μύριζαν όλοι το ξινισμένο γιαούρτι δεν θα πάθαιναν δηλητηριάσεις, δε θα έτρεχαν νυχτιάτικα στη τουαλέτα να πάνε με το συμπάθιο για την ανάγκη τους, δε θα γέμιζαν τα νεκροταφεία με πτώματα που πέθαναν από ξινισμένο γιαούρτι, κι ούτε θα κινδύνευε η υφήλιος με εξαφανισμό μόνο και μόνο γιατί μερικοί τσομπάνηδες μπορεί νάναι απατεώνες και κερδοσκόποι…

Ο Γάτης έχει μείνει άφωνος.

ΓΑΤΗΣ

Όλα αυτά…από το ξινισμένο γιαούρτι ;

ΜΑΡΙΑ

Μεταφορικά μιλούσα. Τέτοιες όμως συμφορές στη ψυχή μπορεί να προκαλέσει το κακό θέατρο….

ΓΑΤΗΣ

Μάλιστα…

ΜΑΡΙΑ

Θέλετε να με ρωτήσετε κάτι άλλο ή να πηγαίνω ;

ΓΑΤΗΣ

Όχι μισό λεπτό κυρία Αμερικάνου. Βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα τα όσα μου λέτε και θάθελα να συνεχίσουμε τη κουβεντούλα μας, αν δε σας πειράζει.

ΜΑΡΙΑ

Αφού μπορώ και καπνίζω, δεν με πειράζει τίποτε. Ούτως ή άλλως δεν έχω κάτι καλύτερο να κάνω απόψε.

ΓΑΤΗΣ

Ζείτε μόνη ;

ΜΑΡΙΑ (χαμογελώντας του)

Αυτό είναι πρόταση ;

ΓΑΤΗΣ

Μα τι λέτε ; Είναι στα πλαίσια της κουβέντας μας.

ΜΑΡΙΑ

Ελάτε να το διαπιστώσετε κύριε υπαστυνόμε…

ΓΑΤΗΣ

Με τη πρώτη ευκαιρία θα στείλω ένα περιπολικό εκεί !

Εκείνη τον κοιτάει απορημένη.

ΓΑΤΗΣ

Αστειεύομαι

ΜΑΡΙΑ

Δεν έχετε χιούμορ ! Ούτε που γελάσατε με το ξινισμένο γιαούρτι πριν…

ΓΑΤΗΣ

Νόμιζα πως σοβαρολογούσατε …

ΜΑΡΙΑ

Φυσικά σοβαρολογούσα. Αυτό όμως δεν θα έπρεπε να σας εμποδίσει να γελάσετε. Γελάτε μόνο με ανέκδοτα κύριε Υπαστυνόμε ;

ΓΑΤΗΣ

Είστε ένας έξυπνος άνθρωπος.

ΜΑΡΙΑ

Που δεν πρόλαβε όμως να πάρει τον αγαπημένο του ρόλο….

ΓΑΤΗΣ

Και…ποιο χρώμα προτιμάτε κυρία Αμερικάνου ;

ΜΑΡΙΑ

Άσχετο… Το πορτοκαλί.

ΓΑΤΗΣ

Το πορτοκαλί ;

ΜΑΡΙΑ

Μάλιστα. Είπα τίποτε κακό ;

ΓΑΤΗΣ

Όχι όχι…Απλά σας ερωτώ γιατί όταν βρήκαμε το θύμα, κρατούσε καλά σφιχτό αυτό !!!!

Και τραβά απότομα από τη τσέπη του ένα κόκκινο κουμπί  (κίτρινο στην Ευγενία, μαύρο στην Μαρία, πράσινο στην Ελένη)

ΜΟΥΣΙΚΗ 10

Εκείνη το κοιτά και μετά κοιτά στα μάτια τον υπαστυνόμο.

ΜΑΡΙΑ

Βλέπω πως δεν παίζατε τόση ώρα…

ΦΩΝΗ

Και τι μας πέρασες κυρά μου ; Ελληνική αστυνομία είπαμε !

ΓΑΤΗΣ

Όχι φυσικά.

ΜΑΡΙΑ

Κι ούτε σας άρεσε η κουβέντα μου. Ψέματα είπατε !

ΓΑΤΗΣ

Σας λείπει κανένα τέτοιο κουμπί κυρία Αμερικάνου ;

ΜΑΡΙΑ (ψύχραιμα)

Βλέπετε πουθενά κόκκινα κουμπιά πάνω μου κύριε Υπαστυνόμε ;

ΓΑΤΗΣ

Μη νομίσετε…

Η Μαρία τον διακόπτει.

ΜΑΡΙΑ

Πως με θεωρείτε ένοχη ; Αυτό νομίζω, αν θέλετε να μάθετε την άποψή μου. Αλλά εσείς κάνετε τη δουλειά σας. Εγώ έμεινα χωρίς δουλειά. Εσάς ο μισθός σας πέφτει κάθε μήνα. Δε σας κυνηγάνε οι Τράπεζες,  πάτε σε γυμναστήριο για να διατηρήσετε το σώμα σας, εγώ περπατάω γιατί δεν έχω λεφτά για εισιτήρια, δεν χρωστάτε εσείς στο μπακάλη, ούτε στον ψιλικατζή τα τσιγάρα σας !!!

ΦΩΝΗ

Α…τώρα εξηγείται που η εμμονή της με το ξινισμένο γιαούρτι.

ΜΑΡΙΑ (Επιθετική)

Είπατε τίποτε ;

ΓΑΤΗΣ

Και με ποιο τρόπο ήρθατε απόψε στην οντισιόν, κυρία Αμερικάνου ;

ΜΑΡΙΑ

Σας το είπα πριν : Με τα πόδια. Δεν έχω – λε-φτά ! Είμαι ηθοποιός εγώ !

ΓΑΤΗΣ

Μ’ αυτή τη βροχή ;

ΜΑΡΙΑ (κοφτά και θυμωμένα)

Ναι, είμαι ρομαντική. Είναι έγκλημα ;

ΓΑΤΗΣ

Σας ευχαριστώ για τη βοήθειά σας κυρία μου. Περάστε με τις υπόλοιπες συναδέλφους σας. Νομίζω πως το μυστήριο οδηγείται σιγά σιγά στη λύση του.

ΜΑΡΙΑ

Ωραία. Γιατί έχω πεθάνει της πείνας. Θέλω να πάω σπίτι μου.

ΓΑΤΗΣ

Όπου θα φάτε γιαούρτι, φαντάζομαι

Η Μαρία που κατευθυνόταν προς τη πόρτα, σταματά και τον κοιτά καχύποπτα.

ΜΑΡΙΑ

Που το ξέρετε ; Με παρακολουθείτε ; Αυτό απαγορεύεται !

ΓΑΤΗΣ

Ωωω ! Μια υπόθεση έκανα κυρία μου ! Για να έχετε μια τόσο ωραία κορμοστασιά, θα πει πως προσέχετε τη δίαιτά σας.

ΜΑΡΙΑ

Νομίζω πως τώρα με προσβάλλετε… Πάω από κει, να κλάψω…

Φεύγει. Ο Γάτης γυρνά απότομα στο κόσμο.

ΓΑΤΗΣ

Βλέπετε λοιπόν ; Πέστε μου εσείς, αν μια τέτοια συμπεριφορά προς αστυνομικό όργανο, δεν θεωρείται ύποπτη… Αν δε συμφωνούσα μαζί της για το ξινισμένο γιαούρτι, μπορεί να μ’ έκανε κομματάκια ! … Ή μήπως όχι ; Μήπως τελικά αυτή η συμπεριφορά να είναι η πιο αυθόρμητη, η πιο ειλικρινής, η αψεγάδιαστη ! Αν η κυρία δεν έχει να κρύψει τίποτε, τότε απλά έχει μια…αλλόκοτη συμπεριφορά. Ή τουλάχιστον, εγώ τη βρίσκω αλλόκοτη…Ή μπορεί να τη βρίσκετε κι εσείς, ή να βρίσκετε αλλόκοτη τη δική μου, που αντί να σας ανακρίνω έναν έναν, κάθομαι και σας εκμυστηρεύομαι τις εξελίξεις της έρευνας. Όπως πριν, παραδείγματος χάρη …. (Με ύφος σαδιστικού μυστηρίου) Ο δολοφόνος πάνω στη πάλη, έχασε ένα κόκκινο κουμπί … Αν έχετε άλλου χρώματος κουμπιά στα ρούχα σας, ή δεν έχετε καθόλου όπως η κυρία Αμερικάνου, τότε είστε αθώοι….   Έχετε ;

ΜΟΥΣΙΚΗ 11 ΠΟΥ  ΤΟΝ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΚΑΘΩΣ ΜΙΛΑΕΙ

Ας παίξουμε τώρα ένα παιχνιδάκι να χαλαρώσουμε όλοι μας…

Όσοι ήρθατε με λεωφορείο, να σηκώσετε τα χέρια ! (Μετράει άτομα)… Ωραία ! Κι όσοι ήρθατε με τραίνο επίσης (Μετράει και πάλι)…Μμμμ… Θα μπορούσαμε να τα πηγαίναμε καλύτερα… Τώρα για να δούμε πόσοι είναι αυτοί που ευθύνονται για τη κακή κατάσταση των πνευμόνων μας…Παρακαλώ να σηκώσουν το χέρι όσοι ήρθαν  με το ιδιωτικό τους αμάξι… (Μετράει) Μάλιστα…. Και με τα πόδια ;  Κανείς ; Μόνο η κυρία Αμερικάνου ; Να λέει αλήθεια, ή με δουλεύει ;

Μάλιστα κύριοι !  Ξέρετε τι άλλο βρήκα στο πάτωμα δίπλα στα σπίρτα ; Αυτό ! (και βγάζει από τη τσέπη του το εισιτήριο από ένα λεωφορείο – Το ίδιο στην Ευγενία  – απόδειξη μετρό στην Αμερικάνου – απόδειξη πάρκιν στην Ελένη)

Αυτό είναι ένα ακόμα βήμα για τη σύλληψη του δράστη, ή των δραστών. Ο δολοφόνος ήρθε με το λεωφορείο !!! Καλά πάμε …. Για να δούμε τι έχει να μας πει τώρα η επόμενη κυρία, ή κυρία…

Η Ευγενία εν τω μεταξύ έχει μπει στο γραφείο, αλλά ο Γάτης, απασχολημένος με τον κόσμο δεν την έχει ακούσει.

ΕΥΓΕΝΙΑ

Πασπαλά. Ευγενία Πασπαλά.

Εκείνος ξαφνιάζεται.

ΓΑΤΗΣ

Δε πρόλαβα να σας καλέσω κυρία μου…

ΕΥΓΕΝΙΑ

Μου είπε η προηγούμενη κυρία να περάσω κι έτσι…Κακό έκανα ε ;

Η Ευγενία μοιάζει στο κόσμο της.

ΕΥΓΕΝΙΑ

Δε τη σκότωσα εγώ κύριε αστυφύλακα…Σας τ’ ορκίζομαι, δεν τη σκότωσα εγώ.

ΓΑΤΗΣ

Μα δεν είπα κάτι τέτοιο κυρία μου.

ΕΥΓΕΝΙΑ

Πάλι σε μένα θα τα φορτώσουν, το ξέρω, είμαι γκαντέμα. Μόλις πάω να μπω στον ίσιο δρόμο, κάτι στραβώνει και…

ΓΑΤΗΣ

Έχετε προβλήματα με τις Αρχές ;

ΕΥΓΕΝΙΑ

Με το σηκώτι μου…

ΓΑΤΗΣ

Τι είπατε ;

ΕΥΓΕΝΙΑ

Είμαι να… Πίνω λίγο παραπάνω. Όταν στρεσάρομαι.. Και το τελευταίο καιρό στρεσάρομαι συνέχεια. Όλο λέω να το κόψω κι όλο κάτι γίνεται όπως απόψε, και το ρίχνω στο πιοτό. Πίνω γιατί έχω αδυναμίες κύριε αστυφύλακα. Είμαι ηθοποιός κι είμαι πολύ ευαίσθητη στις δυνατές φωνές…

ΓΑΤΗΣ

Δεν είμαι αστυφύλακας κυρία Πασπαλά, αλλά τέλος πάντων. Τι εννοείτε «δυνατές φωνές».

ΕΥΓΕΝΙΑ

Στους θορύβους του κόσμου. Όχι απαραίτητα στους ήχους που βγάζει το ανθρώπινο λαρύγγι, αλλά σε κείνους που βγάζει η χυδαιότητα και η βία…

ΦΩΝΗ

Μάλιστα

ΕΥΓΕΝΙΑ

Εκείνοι οι θόρυβοι είναι οι τρομακτικοί. Μου σπάνε τα τύμπανα. Όταν βλέπω τον ευτελισμό της τέχνης, τη καταρράκωση των αξιών, τη διακωμόδιση κάθε τι του σοβαρού και ωραίου…

ΓΑΤΗΣ

Πίνετε από μικρή ;

ΕΥΓΕΝΙΑ

Από τότε που πρωτοάκουσα αυτούς τους θορύβους… (τον κοιτά στα μάτια).. Δηλαδή από τότε που ανακάλυψα πως αγαπώ τη τέχνη… (Παύση) Μάλλον από πάντα…

ΓΑΤΗΣ

Καλό θα ήταν να το ελλατώσετε…

ΕΥΓΕΝΙΑ

Ω, όταν είμαι στο θέατρο, πάνω στο σανίδι σας διαβεβαιώνω πως δεν πίνω ούτε σταγόνα.. Αλλά όλα και συμβαίνει κάτι τη τελευταία στιγμή και το κρασί είναι η μόνη διέξοδός μου…

ΓΑΤΗΣ

Οδηγείτε ;

ΕΥΓΕΝΙΑ (γελώντας νευρικά)

Όχι φυσικά…

ΓΑΤΗΣ

Τι μέσον χρησιμοποιήσατε για να έρθετε απόψε κυρία Πασπαλά ;

ΕΥΓΕΝΙΑ

Το μετρό…

(Στη περίπτωση που η Ευγενία θα είναι ένοχη, ο Γάτης γυρνά και κοιτά τον κόσμο με νόημα)

ΓΑΤΗΣ

Ωραία… Γνωρίζατε από πριν το θύμα ;

ΕΥΓΕΝΙΑ

Όλη η Αθήνα την ήξερε. Είχε μια μανία να κάνει λέει «πρωτότυπα» έργα. Μια φορά έκανε την Ορέστεια συναυλία ραπ και από κει και πέρα έπαιρνε όλα τα έργα και…πώς να το πω ; – τα διέλυε και τα ξανάφτιαχνε όπως της κάπνιζε.

ΓΑΤΗΣ

Εσείς όμως δεν καπνίζετε….

ΕΥΓΕΝΙΑ

Φυσικά και καπνίζω… Δεν εννοούσα αυτό…

ΓΑΤΗΣ

Μάλιστα καπνίζετε και αρκετά νευρικά.

ΕΥΓΕΝΙΑ

Πως το ξέρετε ;

ΓΑΤΗΣ

Σας παρατήρησα σε ένα βιντεάκι που είχε τραβήξει το θύμα καθώς ήσασταν στα καμαρίνια.

ΕΥΓΕΝΙΑ

Μας παρακολουθούσε δηλαδή ! Τόξερα πως δεν είναι στα καλά της.

ΓΑΤΗΣ

Έπαιρνε τίποτε χάπια ;

ΕΥΓΕΝΙΑ

Αυτό δε το ξέρω

ΓΑΤΗΣ

Εσείς παίρνετε ;

ΕΥΓΕΝΙΑ (Παύση. Χαμηλώνει το κεφάλι)

Αν δεν πάρω χάπι, δε με παίρνει ο ύπνος… Ακούω εκείνους τους θορύβους…

ΦΩΝΗ

Τι χρώμα είναι τα χάπια που παίρνετε κυρία Πασπαλά ;

ΕΥΓΕΝΙΑ

Κίτρινα,  γιατί ;  (Θα πει άσπρο στη βραδιά της Ελένης, πράσινο στης Μαρίας και μπλε στη δική της)

Γυρνά απότομα στο κόσμο.

ΓΑΤΗΣ

Ποιος από εσάς κύριοι  έχει επάνω του κίτρινα χάπια ;

Μετά γυρνά προς την Ευγενία και σκύβει πάνω της. Της μιλάει ήσυχα.

ΓΑΤΗΣ

Γιατί βρέθηκε ένα κουτάκι με κίτρινα χάπια στο πάτωμα !

ΗΧΟΣ 9

ΕΥΓΕΝΙΑ

Δεν έχω καμιά σχέση μ’ αυτό το έγκλημα, γιατί δε με πιστεύετε ;

ΓΑΤΗΣ

Ποιος σας είπε πως δεν σας πιστεύω ; Μισό λεπτό περιμένετε…

Πηγαίνει προς τα καμαρίνια και φωνάζει τις άλλες.

ΓΑΤΗΣ

Παρακαλώ κυρίες μου, μπορείτε να έρθετε ;

ΜΟΥΣΙΚΗ 11

Μπαίνουν η Μαρία, η Γιάννα και η Ελένη. Είναι τρομοκρατημένες. Στέκονται σχεδόν σε μια σειρά. Ο Γάτης πηγαινοέρχεται μπροστά τους.

ΓΑΤΗΣ (απότομα στη Μαρία)

Τι χρώμα είναι τα χάπια που παίρνετε ;

ΜΑΡΙΑ

Κίτρινα

ΓΑΤΗΣ  (στην Ελένη)

Κι εσείς ;

ΕΛΕΝΗ

Κίτρινα νομίζω

ΓΑΤΗΣ (στην Γιάννα)

Κι εσείς ;

ΓΙΑΝΝΑ

Κίτρινα…γιατί ;

Ο Γάτης γυρνά προς το κοινό.

ΓΑΤΗΣ

Έχετε τίποτε κλειδιά επάνω σας κυρία Αμερικάνου ;

ΜΑΡΙΑ

Μάλιστα. Του σπιτιού μου. Γιατί ;

ΓΑΤΗΣ

Όχι, δεν λέω τέτοια κλειδιά. (Κατευθύνεται στο κλειστό με λουκέτο κουτί)

Λέω τέτοια ! Που ανοίγουν λουκέτα.

ΜΑΡΙΑ

Όχι δεν έχω.

ΕΥΓΕΝΙΑ

Ούτε εγώ κύριε αστυφύλακα. Νά ! Ψάξτε !

Και ανοίγει τη τσάντα της, απ’ όπου πέφτουν πολλά κουτιά με φάρμακα, που γρήγορα η Ευγενία σκύβει και τα μαζεύει.

ΕΛΕΝΗ

Δεν έχω τέτοια κλειδιά ! Θα υποστώ σωματική έρευνα ;

ΓΙΑΝΝΑ

Όχι όχι… Μη με κοιτάτε έτσι ! Τα κλειδιά του σπιτιού μου έχω κι εγώ μόνο.

Ο Γάτης γυρνά απότομα στην Ελένη

ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΩΝΙΑΣ 12 (ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΟΛΗ ΤΗ ΤΙΡΑΝΤΑ)

ΓΑΤΗΣ

Κυρία Μιχαηλίδου, αυτό το κραγιόν σας, λέω να σας το επιστρέψω

Κάνει να της δίνει το κραγιόν, η Ελένη πάει να το πάρει αλλά εκείνος το κρατά σφιχτά.

ΓΑΤΗΣ

…Αλλά υπό έναν όρο : Να το φορέσετε !

ΕΛΕΝΗ

Ευχαρίστως κύριε Γάτη μου. Αν θελήσετε κάποια στιγμή να μου κάνετε το τραπέζι, σας υπόσχομαι πως θα φοράω αυτό το κραγιόν !

ΓΑΤΗΣ

Τώρα κυρία Μιχαηλίδου ! Θα ήθελα να το φορέσετε τώρα !

ΕΛΕΝΗ (μπερδεύει τα λόγια της)

Μα… Δε νομίζω πως ταιριάζει αυτή τη στιγμή στα χρώματά μου και….

ΓΑΤΗΣ (Απότομα στη Γιάννα)

Θέλετε να δοκιμάσετε λίγο από το γλυκό αυτό κυρία μου ; Φαίνεται πεντανόστιμο…

ΓΙΑΝΝΑ

Ευχαριστώ. Δεν πεινάω.

ΓΑΤΗΣ

Επιμένω !

ΓΙΑΝΝΑ

Σας είπα, δεν πεινάω…. !!!

ΓΑΤΗΣ

Κυρία Αμερικάνου μήπως σας βρίσκεται μια καραμέλα ;

Η Μαρία ενστικτωδώς ψάχνει στη τσάντα της.

ΜΑΡΙΑ

Λυπάμαι…όχι…Μου τέλειωσαν όλες…

ΓΑΤΗΣ

Σας τέλειωσαν ή μπερδεύτηκαν με τούτες εδώ ; (και της δείχνει το μπολ με τις καραμέλες μέντα)

ΜΑΡΙΑ

Μπορεί…Δεν …δεν θυμάμαι.. Είμαι πολύ ταραγμένη τώρα….

ΓΑΤΗΣ

Πάντως αν θέλετε, μπορώ να σας προσφέρω μία… Η ιδιοκτήτριά τους είναι τώρα στο νεκροτομείο !

ΜΑΡΙΑ

Ευχαριστώ…Δεν…Δεν θα πάρω…

ΓΑΤΗΣ

Τότε να πιούμε ένα κρασάκι ακόμα να πάνε κάτω τα φαρμάκια.

Δίνει στην Ευγενία το κρασί της σκηνοθέτιδας

ΓΑΤΗΣ

Ορίστε κυρία μου  ! Πρώτη εσείς και στην υγειά μας ! Άσπρο πάτο !

Η Ευγενία κοιτάζει το ποτήρι.

ΕΥΓΕΝΙΑ

Μ’ έχει πιάσει το στομάχι μου… Αισθάνομαι πως θ’ αρρωστήσω αν πιω μια γουλιά ακόμα.

ΓΑΤΗΣ

Ώστε λοιπόν καμιά σας δεν καταδέχεται τα κεράσματά μου ! Μάλιστα !

Απομακρύνεται και στέκεται σε τέτοιο σημείο ώστε να βλέπει και τους θεατές και τις ηθοποιούς.

ΓΑΤΗΣ (επίσημα)

Γιατί σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχουμε ως τώρα, το θύμα δηλητηριάστηκε, αλλά… ας κάνω μια ερώτηση και σε σας (που δεν έχω κάνει ως τώρα). Πού δουλεύετε ; Υπάρχει ας πούμε κανένας από εσάς να δουλεύει σε κατάστημα με παιχνίδια ;  Ας σηκώσει το χέρι του… Έχουμε κανένα ή καμία πυροτεχνουργό ανάμεσά μας ; …Πολύ καλά… Υπάρχει άραγε κανένας γιατρός ή νοσοκόμος  ; Ή κανείς να δουλεύει σε Βιοτεχνία με υαλικά  ; …  Και πόσοι από σας δουλεύουν σε σουπερμάρκετ ; (πυροτεχνήματα για τη Μαρία, Ιατρικά επαγγέλματα για την Ελένη και Υαλουργείο για την Ευγενία).

Εδώ πρέπει να υπάρχουν μόνο τρεις θεατές που θα σηκώσουν το χέρι.

Ο Γάτης κατεβαίνει στο κοινό.

ΓΑΤΗΣ

Ξέρετε τι ουσία βρήκαμε κυρίες και κύριοι στο αίμα του θύματος ; … Ποντικοφάρμακο !!!! (ΗΧΟΣ 10) Μάλιστα. Ποντικοφάρμακο. Αυτό το κοινό, που πουλάνε όλα τα ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ !!!! Μπορείτε παρακαλώ εσείς οι τρεις να έρθετε μαζί μου ;

ΓΑΤΗΣ (βερσιόν Ελένης)

Ξέρετε τι ουσία βρήκαμε κυρίες και κύριοι στο αίμα του θύματος ; …

Αρσενικό  !!!! Μάλιστα. Αρσενικό. Ένα κλασσικό δηλητήριο που μπορεί να βρεθεί σε όλα τα  ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ !!!! Μπορείτε παρακαλώ εσείς οι τρεις να έρθετε μαζί μου ;

ΓΑΤΗΣ (βερσιόν Μαρίας)

Ξέρετε τι ουσία βρήκαμε κυρίες και κύριοι στο αίμα του θύματος ; …

Θάλλιο !!!! Μάλιστα. Θάλλιο. Ουσία που φυσικά δεν γνωρίζουμε όλοι μας, αλλά την ξέρουν καλά οι  ΠΥΡΟΤΕΧΝΟΥΡΓΟΙ αφού τη χρησιμοποιούν για να κάνουν τα πυροτεχνήματα!!!! Ενοίωται και στο στομάχι των άλλων…

Μπορείτε παρακαλώ εσείς οι τρεις να έρθετε μαζί μου ;

ΓΑΤΗΣ (Βερσιόν Ευγενίας)

Ξέρετε τι ουσία βρήκαμε κυρίες και κύριοι στο αίμα του θύματος ; … Γυαλί !!!! Μάλιστα. Καλά τριμμένο γυαλί αδιάφανο. Αυτό το κοινό, που πουλάνε όλα τα ΥΑΛΟΥΡΓΕΙΑ  !!!! Μπορείτε παρακαλώ εσείς οι τρεις να έρθετε μαζί μου ;

Παίρνει τους τρεις θεατές και τους οδηγεί στη σκηνή. Απευθύνεται στο κοινό.

ΓΑΤΗΣ (επίσημα) (ΜΟΥΣΙΚΗ 13)

Κύριοι. Έχω βάσιμες υποψίες και ενδείξεις, πως ένας από αυτούς τους κυρίους, (ή δύο) έχει συμβάλλει να χάσουμε αυτή τη λαμπρή ανερχόμενη καλλιτέχνιδα από ανάμεσά μας. Την γνώριζαν και οι τρεις κι ήρθαν από νωρίς σ’ αυτή την οντισιόν. Είναι καπνιστές και πάνω τους βρέθηκαν σπίρτα! Δουλεύουν σε σούπερμάρκετ άρα έχουν πρόσβαση όχι μόνο στα ζυμαρικά, αλλά…και στα ποντικοφάρμακα. Και ένας τους, είναι κάτοχος του μαγικού κλειδιού, που ανοίγει αυτό το μυστήριο κουτί !

(Ο Γάτης ζητά από τους τρεις, να δοκιμάσουν ένας ένας τη κλειδαριά. Το κουτί ανοίγει. Ο Γάτης περνά χειροπέδες στον δολοφόνο. Ο Γάτης παίρνει το κόκκινο σημειωματάριο απ’ το κουτί)

ΓΑΤΗΣ

Πέστε με μου σας παρακαλώ : Γιατί σκοτώσατε αυτή την άμοιρη γυναίκα ;

Ο θεατής ή θα απαντήσει πως είναι αθώος, ή θα σκεφτεί κάτι αστείο ίσως ν’ απαντήσει εκείνη τη στιγμή, ή δεν θα μιλήσει καθόλου. Σε κάθε περίπτωση, ο ηθοποιός που ενσαρκώνει το Γάτη πρέπει να ‘ναι έτοιμος με απαντήσεις όπως : «Καταλαβαίνω, οι ένοχη σιωπή που λένε», ή «Δεν με πείθει και τόσο η άποψή σας, αλλά θα δούμε» ή «Όταν υπάρχει ένα θύμα, δεν μπορεί να είμαστε όλοι αθώοι κύριε !»

Απευθύνεται στις ηθοποιούς που περιμένουν στη σκηνή.

ΓΑΤΗΣ

Κυρίες μου δεχθείτε τη συγνώμη μου για τη ταλαιπωρία. Βέβαια ακόμα δεν κατάλαβα το λόγο που έγινε αυτό το έγκλημα. Θέλω να πω, αφού αυτός που μόλις έπιασα, δεν δείχνει να έχει κάποιο εμφανές κίνητρο… Γιατί να σκοτώσει μια σκηνοθέτιδα άραγε ; Και πριν χωριστούμε, μήπως καμιά από σας έχει ιδέα τι ήθελε να πει το θύμα όταν έγραφε αυτή εδώ τη φράση ;

Ανοίγει και διαβάζει από το σημειωματάριο.

«Γελώντας άγρια : Φαινομενική κωμωδία για ψυχωτικά άτομα. Σύγχρονη πιασάρικη σαχλαμάρα. Καλά θα έκανα να απευθυνόμουν σε ένα τρελλοκομείο για πρωταγωνιστές. Ήδη αυτές που είδα δεν πρέπει να στέκουν στα καλά τους. Στο άριστα το 10 η Αμερικάνου είναι πρώτη υστερία. Η Πασπαλά στη κατάθλιψη. Ο εγωκεντρισμός της Μιχαηλίδου είναι απίστευτος, όπως και οι μανίες της Πετρουτσά. Όλα αυτά είναι επικίνδυνα γιατί αυτά τα άτομα δε στέκουν στα καλά τους, αλλά μου κάνουν για το ρόλο. Στο τέλος αυτής της οντισιόν, μια απ’ αυτές θα κληθεί να παίξει τη πραγματική ζωή της στο σανίδι κι αυτή θα νομίζει πως είναι καλή ηθοποιός κι ερμηνεύει…Άνθρωποι-μηδενικά που όμως θα κάνουν καλό στη τσέπη και στ’ όνομά μου»

Κλείνει το σημειωματάριο.

ΓΑΤΗΣ

Καταλαβαίνετε τίποτε απ’ όλα αυτά ;

ΕΛΕΝΗ

Άκου να με πει «εγωκεντρική» ! Καλά έπαθε ! Δε σκάω !

ΜΑΡΙΑ

Μας έβρισε κι από πάνω. Δε φτάνει που έγινα μούσκεμα νάρθω με τα πόδια στην οντισιόν, μας έβρισε κι από πάνω.

ΓΑΤΗΣ

Εσείς επιμένετε πως ήρθατε με τα πόδια. Σωστά κυρία Αμερικάνου ;

ΜΑΡΙΑ

Και βέβαια ! Μπορείτε να αποδείξετε το αντίθετο ;

ΕΥΓΕΝΙΑ

Κύριε αστυφύλακα, να πάμε σπίτια μας ; Κάνατε τη δουλειά σας, ας πάμε να ξεκουραστούμε κι εμείς. Δε με βλέπετε ; Τρέμω ολόκληρη…

ΓΙΑΝΝΑ

Πάει ο ρόλος…Τσάμπα ήρθαμε !

ΓΑΤΗΣ

Ναι κυρίες μου, μπορείτε να φύγετε, είστε ελεύθερες…

ΓΙΑΝΝΑ

Να πάρουμε τα πράγματά μας….Βρέχει ακόμα ;

ΕΥΓΕΝΙΑ

Νομίζω πως τώρα βρέχει πιο πολύ.

ΕΛΕΝΗ

Αχου, έχει καμιά σας ομπρέλα ; Πάει το μαλλί.

Φεύγουν στα καμαρίνια. Μουσική μυστηρίου  14.

ΦΩΝΗ

Εμένα κάτι δε μου κολλάει σ’ αυτή την ιστορία. Έπιασες έναν άνθρωπο με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες που είχες, πως έκανε το έγκλημα. Αλλά δε ξέρεις το γιατί.

ΓΑΤΗΣ

Αυτός το έκανε ! Φαίνεται στα μάτια του.

ΦΩΝΗ

Δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με το θέατρο. Άκουσες πού δουλεύει ;

ΓΑΤΗΣ

Προφανώς κάνει μια άλλη δουλειά, κι είναι ηθοποιός για το βίτσιο του…

ΦΩΝΗ

Τι μας λες χριστιανέ μου ; Πας να μας τρελάνεις ;

ΓΑΤΗΣ

Θα μπορούσε όμως να έχει σχέση προσωπική με την ίδια…

ΦΩΝΗ

Θα μπορούσε… Αλλά μήπως σου ξέφυγε κάτι ;

ΓΑΤΗΣ

Γιατί άραγε το θύμα να κινηματογράφησε αυτά τα 4 πρόσωπα ;

ΦΩΝΗ

Έλα ντέ  !  Ξαναρωτάω ! Μήπως σου ξέφυγε κάτι ;

ΓΑΤΗΣ

Όμως πάνω του βρέθηκαν όλα τα στοιχεία και το κυριότερο, βρέθηκε το σωστό κλειδί !  Εκτός αν…

ΦΩΝΗ

Αν ; ; ;

ΓΑΤΗΣ

Αν κάποιος του το φόρτωσε !

ΦΩΝΗ

Επιτέλους μ’ άκουσες !

ΓΑΤΗΣ

Μήπως μας ξέφυγε κάτι ;

Ξαναβάζει τη ταινία. Κάπου στη μέση τη σταματάει. Τα μάτια του λάμπουν.

Τρίβει τα χέρια του.

ΓΑΤΗΣ

Σε λίγα λεπτά θα φωτιστούν όλα !!!

ΦΩΝΗ

Ελευθέρωσε πρώτο τον άνθρωπο μη γίνουμε τελείως ρεζίλι !

ΓΑΤΗΣ

Είστε ελεύθερος κύριε ! Παραλίγο να σας καταδικάσω άδικα –το παραδέχομαι- αφού το σωστό κλειδί βρέθηκε στη κατοχή σας !!! Όμως τώρα πια, είμαι σίγουρος πως κάποιος το έβαλε στα προσωπικά σας είδη, για να σας ενοχοποιήσει ! Μείνετε εδώ μαζί μου ! Θα τελειώσουμε γρήγορα !

Βγαίνουν οι 4 ηθοποιοί κρατώντας τα πράγματά τους. Χαιρετάνε και πάνε να κατέβουν από τη σκηνή.

ΓΑΤΗΣ

Μια στιγμή παρακαλώ…. Δεν είναι κομψό για ένα κύριο σαν και μένα ν’ αφήσει να φύγουν μ’ αυτή τη θεομηνία τέσσερις κυρίες σαν εσάς ! Αφήστε με τουλάχιστον να σας βοηθήσω με τα πανωφόρια σας !

Ταυτόχρονα αρχίζει να τις βοηθά να ντυθούν. Τελευταία σε αυτή τη βερσιόν, αφήνει τη Γιάννα. Μόλις εκείνη φοράει την καμπαρντίνα της, εκείνος βλέπει πως της λείπει ένα κουμπί.

ΜΟΥΣΙΚΗ 16

ΓΑΤΗΣ (Αυστηρά και επίσημα)

Πού είναι το κουμπί σας κυρία Πετρουτσά ; Μήπως είναι αυτό ; ; ; (Και βγάζει το κουμπί που βρήκε στο θύμα από τη τσέπη του)

Οι άλλες απομακρύνονται λίγο τρομαγμένες.

ΓΙΑΝΝΑ

Τόκανα για σας….Τόκανα για όλους μας. …,Όλους όσους αγαπάμε την αγνή τέχνη και δεν θέλουμε να τη κατακρεουργεί ο κάθε άσχετος ! Ναι το παραδέχομαι, έχω κάποια ψυχολογικά προβλήματα ! Αλλά όλοι έχουμε  ! Μπας και νομίζετε πως εσείς είστε καλά ;  Δεν ήθελα να τη σκοτώσω στην αρχή ! Ήθελα να της δώσω ένα μάθημα να πάει στο νοσοκομείο για μια καλή πλύση στομάχου ! Να μάθει να πιάνει έργα ζωής και να τα κάνει κουρέλια ! Τη ζωή μου πήγε να κοροϊδέψει ; Γιατί μέσα σ’ αυτό το έργο είναι η ζωή μου ! Για μένα λέει ο συγγραφέας ! Για τη μοναχική γυναίκα που φοράει το πρωί τη μάσκα της και βγαίνει σ’ αυτό τον κόσμο των αντρών ! Θάπρεπε να ντρέπεται που ήταν κι αυτή γυναίκα ! (Στο Γάτη) Ξέρεις πόσα χρόνια παιδεύομαι για ν’ ανέβω ; Όχι δεν ξέρεις ! Όπως αυτός αθώος άνθρωπος που έπιασες για συνεργό μου, έτσι κι εγώ ! Αθώος ναι ! (Στο Γάτη) Σε άκουσα πριν που τον κορόϊδευες γιατί δουλεύει και σε σουπερμάρκετ και κάνει και θέατρο ! Τον είπες βιτσιόζο ! Σε άκουσα ! (Άγρια) Φάε λίγο απ’ το γλυκό μου ! Είναι νόστιμο ! Έλα μη ντρέπεσαι, δοκίμασε να δεις τι παθαίνει όποιος με κοροϊδεύει ! Γιατί εγώ είμαι αθώα ! Τι με ενδιαφέρει αν πέθανε  ; Απ’ το να σκοτώσει το έργο μου, καλύτερα που τη σκότωσα εγώ  ! Και ξέρετε τι σας λέω ; Σας λέω αυτό που λέει κι η πρωταγωνίστρια του έργου που αυτή η καταραμένη δεν με άφησε να παίξω ! «Γελάω άγρια εν τω μέσω μιας αδυσώπητης θλίψης… Γελάω άγρια…Γελάω άγρια…ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧ»

Σκοτάδι.

Σημειώσεις :

ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ ΕΝΟΧΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΡΙΘΜΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 10 ΓΙΑ ΣΙΓΟΥΡΙΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΠΗΡΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΑΘΗΣΕ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΕΙ Η ΑΝΑΛΟΓΗ ΕΝΟΧΗ ΝΑ ΚΑΘΙΣΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ.

ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΕΙ ΚΙ Ο ΓΑΤΗΣ.

Ο ΓΑΤΗΣ ΠΡΙΝ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΘΑ ΞΕΡΕΙ ΤΟΝ ΑΚΡΙΒΗ ΑΡΙΘΜΌ ΤΩΝ ΚΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΘΑ ΒΓΑΖΕΙ ΠΑΝΤΑ ΑΘΩΟΥΣ ΤΟΥΣ 2 ΜΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΟΥΜΕΡΑ

ΟΤΑΝ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΟΥΤΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΑΠΟΔΑ:  ΠΡΩΤΑ ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΚΟΥΤΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΥΠΟΨΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΑ. ΩΣΤΕ ΑΝ ΕΡΘΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΘΕΑΤΕΣ ΑΠΟ 50 ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.

Minimum ΘΕΑΤΩΝ : 10

Το δώρο μπορεί να είναι t-shirt με τον τίτλο του έργου, το κείμενο του «γελώντας άγρια», κάτι από τον Ακάση ή άλλα μαγαζιά

ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ, ΝΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΜΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΣΕΚΑΡΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ.

ΠΕΤΡΟΥΤΣΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΑΣΠΑΛΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ
50 αγγελίες 50 αγγελίες 50 αγγελίες 50 αγγελίες
50 κουκλάκια 50 κουκλάκια 50 κουκλάκια 50 κουκλάκια
50καραμ. μέντα 50καραμ. μέντα 50καραμ. μέντα 50καραμ. μέντα
43 σπιρτα 43 σπιρτα 43 σπιρτα 43 σπιρτα
35 βίζιτ κάρτ 35 βίζιτ κάρτ 35 βίζιτ κάρτ 35 βίζιτ κάρτ
20 λεωφορείου 20 λεωφορείου 20 τραίνου 20 πάρκιν
5 τραίνου 5 τραίνου 5 λεωφορείου 5 τραίνου
10 πάρκιν 10 πάρκιν 10 πάρκιν 10 λεωφορείου
10κοκ. κουμπιά 10μαύρ. Κουμπ 10 κίτρινα κουμ 10πράσ κουμ.
3 μαύρ. Κουμπ 3 κοκ. κουμπιά 3 κοκ. κουμπιά 3 κοκ. κουμπιά
2 κίτρινα κουμπ. 2 κίτρινα κουμπ 2 πράσινα κουμ. 2 κίτρινα κουμ
5 πράσινα κουμ. 5 πράσινα κουμ. 5 μαύρ. Κουμπ 5 μαύρ. Κουμπ
7 κιτριν. χάπι 7 κόκκινο χάπι 7 μπλε χάπι 7 άσπρο χάπι
1 κόκκινο χάπι 1 κιτριν. χάπι 1 άσπρο χάπι 1 μπλε χάπι
1 άσπρο χάπι 1 μπλε χάπι 1 κιτριν. χάπι 1 κιτριν. χάπι
1 μπλε χάπι 1 άσπρο χάπι 1 κόκκινο χάπι 1 κόκκινο χάπι
3 ζυμαρικά 3 ένεση 3 γυαλιά 3 ένεση
2 γυαλιά 2 ζυμαρικά 2 ζυμαρικά 2 ζυμαρικά
2 ενεση 2 γυαλιά 2 ενεση 2 ενεση
3 κλειδιά 3 κλειδιά 3 κλειδιά 3 κλειδιά

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΓΙΑ 50 ΚΟΥΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

ΣΤΑ 10 ΠΡΩΤΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΝΑΙ 3 ΜΕ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ, ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ

ΚΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 54 ΚΑΙ 55

ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΟΙΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Advertisement

Δημοσιεύτηκε από τον ionikotheatro

Ο διαδικτυακός τόπος του παλαιότερου θίασου της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: