Η κρουαζιέρα-διήγημα του Αντώνη Παπαδόπουλου

Η κρουαζιέρα

 

 

   Όταν τέλειωνε πια το 1999, γεννήθηκε –είπαν- ο έκτος δισεκατομμυριοστός κάτοικος του γένους των δίποδων ανθρωποειδών στον πλανήτη γη.

Αφού ανοίξαμε όλοι τα στόματά μας, από την έκπληξη, ανοίξαμε και σαμπάνιες για να γιορτάσουμε ένα τέτοιο σπουδαίο γεγονός και τέλος αφού  ανοίξαμε και την ομολογουμένως τεράστια πια αγκαλιά μας για να τον υποδεχτούμε, καθίσαμε όλοι γύρω γύρω και σκεφτήκαμε τι στο διάολο να τον κάνουμε, τώρα που τον έχουμε. Σ’ ένα κόσμο γεμάτο Αβεβαιότητα, Αστάθεια και Ανέχεια έπρεπε οπωσδήποτε να του δώσουμε ένα επάγγελμα, που τουλάχιστον δεν θα άρχιζε από…Άλφα…

Έτσι άλλοι είπαν να τον κάνουμε γιατρό, να σώσει την ανθρωπότητα από το aids και την πανούκλα, που μοιραίως θα έρθει.

Άλλοι είπαν να τον κάνουμε δάσκαλο και να τον στείλουμε στις υποανάπτυκτες χώρες, να μαθαίνει γράμματα τους αγράμματους, να ξέρουν κι αυτοί να υπολογίζουν με ακρίβεια το μέγεθος της δυστυχίας του να έχουν όλως τυχαίως γεννηθεί σε μια υποανάπτυκτη χώρα.

Άλλοι είπαν να τον κάνουμε ιερέα μιας οποασδήποτε θρησκείας, να διαδώσει τον φόβο σ’ όσους άμυαλους ακόμα δεν φοβούνται γιατί δεν ξέρουν πόσο αναγκαίος είναι ο Φόβος.

Πολλές γνώμες, πολλοί ειδικοί, φόρτο δουλειάς.

Ο έκτος δισεκατομμυριοστός κάτοικος της γης !

 

Το νέο της γέννησής του διαδόθηκε εν ριπή οφθαλμού. Πιο γρήγορα κι απ’ τη γέννηση του θεανθρώπου, αλλά η διαφορά τους ήταν πως ενώ η γέννηση του ενός αμφισβητήθηκε από πολλούς. παραδείγματος χάριν από τους Εβραίους, η γέννηση του Νέου Άγνωστου Μωρού, δεν αμφισβητήθηκε από κανένα… Τόχαψαν όλοι !

 

Η Εταιρεία «Αξέχαστο ταξίδι» που χρόνια τώρα πήγαινε απ’ το κακό στο χειρότερο, συνέλαβε τότε τη πιο λαμπρή ιδέα απ’ όλους. Οι ειδικοί της διαφήμισης δούλεψαν νύχτα μέρα, και τελικά βγήκαν στις εφημερίδες  με το ακόλουθο σλόγκαν :

«Υπερπολυτελές ταξίδι στο Θάνατο. Ζήστε τη μοναδική δεκαπενθήμερη κρουαζιέρα στα νερά του Ειρηνικού, με κατάληξη στο λιμάνι του Χάροντα. Με 2.000.000 δρχ το άτομο, κερδίζετε την ευκαιρία να φύγετε πρώτοι απ’ αυτόν τον πλανήτη και κυρίως  με τον τρόπο που εσείς θα επιλέξετε… Κάντε το σήμερα μόνοι, πρωτού αποφασίσουν άλλοι αύριο για σας. Στη τιμή περιλαμβάνονται έξοδα διαμονής, ημιδιατροφή και ένα ακόμα  εισιτήριο σε μισή τιμή για κάποιο δικό σας άνθρωπο…»

 

Πολλά ειπώθηκαν για τη νομιμότητα και το ήθος αυτής της διαφήμισης. Το τηλέφωνα στο τουριστικό γραφείο έσπασαν κι όλοι ήθελαν τουλάχιστον μια πιο εμπεριστατωμένη ενημέρωση. :

Πονάει ;

Κρατάει πολύ ;

Δίνουν πιστοποιητικά μεταθανάτιας ζωής ;

Μπορώ να στείλω ένα εισιτήριο-δώρο στα γενέθλια της γυναίκας μου ;

 

Την πρώτη κιόλας μέρα, διακόσια εικοσιεπτά άτομα γράφτηκαν στη λίστα αναμονής κι έσπευσαν να στείλουν προκαταβολή για να σιγουρέψουν τη θέση.

Το έκτο  δισεκατομμυριοστό μωρό, σκόρπιζε με το αθώο του χαμόγελο τον πανικό και την αμφισβήτηση αν τελικά ο φλοιός της γης θα αντέξει το μηδαμινό του βάρος.

 

Το τουριστικό γραφείο παρέκαμψε εύκολα τις νομικές δυσκολίες κι ενώ δημοσιογράφοι σε ντελίριο, έψαχναν τους υπεύθυνους για να τους κρεμάσουν, το πλοίο σάλπαρε ένα πρωί που έβρεχε, από ένα ανείπωτο λιμάνι. Κανείς δεν ήταν στην αποβάθρα για να χαιρετήσει και καμιά φωτογραφία δεν τραβήχτηκε για να πιστοποιήσει το γεγονός.

Αυτό το πλοίο σύντομα το ακολούθησε κι ένα δεύτερο, κι ένα τρίτο κι ένα τέταρτο και το τουριστικό γραφείο πλούτισε κι έγινε Ανώνυμη Εταιρεία κι ο φλοιός της γης ανάσανε πρόσκαιρα, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Εκείνο που μετράει –αλλά κανείς δεν πρόσεξε- είναι ότι σ’ αυτές τις ατέλειωτες λίστες των δίποδων ανθρωποειδών που θέλησαν με τη γνώση τους να πεθάνουν, δεν γράφτηκε ούτε ένα ζώον. Ούτε μια μύγα, ούτε ένας χαμαιλέων, ούτε ένα μικρό κι ασήμαντο κοκοράκι.

Ίσως γιατί η Γνώση που εξυπηρετεί μόνο εμάς, τα σοφά δίποδα, να φέρνει μαζί της το φόβο και τον πανικό μην χάσουμε το εφήμερα κεκτημένο.

Ίσως γιατί στην Αρχική Επιλογή των όντων, στο Αρχικό Δίλημμα, αν δηλαδή θα γίνουν σκεπτόμενα ή μη σκεπτόμενα, η απόφαση των ζώων να παραμείνουν ζώα να ήταν και η σοφότερη… Δεν δημιουργούν χημικά απόβλητα, δεν έχουν ωράριο και Σαββατοκύριακα, δεν χτυπιούνται σα χταπόδια για ένα στεφάνι, δεν ζητούν σύνταξη, αύξηση, οικογενειακούς τάφους…Απλά, δεν γνωρίζουν ότι θα πεθάνουν μια μέρα ενώ εμείς –οι σοφοί παντογνώστες- φυσικά το ξέρουμε…

Μια λίστα χωρίς ένα μικρό κι ασήμαντο ζωάκι… Ας είναι !  Ο έκτος δισεκατομμυριοστός κάτοικος του πλανήτη μας, δεν θα χαρεί για πολύ το προνόμιό του.

Μετά την ιδέα της κρουαζιέρας άκουσα –και δεν ξέρω αν είναι αλήθεια- ότι η ίδια Εταιρεία οργανώνει ένα πόλεμο μασκέ με τίτλο “Ντόμινο εναντίον Κολομπίνας”. Θα παίρνουν μέρος άνθρωποι με αληθινά χρωματιστά όπλα ντυμένοι φυσικά Ντόμινο ή Κολομπίνα κι αυτοί που θα νικήσουν θάχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στο μοναδικό κυνήγι για τη κεφαλή του έκτου  δισεκατομμυριοστού κάτοικου, αυτού του ηλίθιου πλανήτη.

Advertisement

Δημοσιεύτηκε από τον ionikotheatro

Ο διαδικτυακός τόπος του παλαιότερου θίασου της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: