Προβολή ταινίας για τη Μικρασία : «ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ»

Μικρασιατικη ταινια

Με αφορμή τη προβολή της ταινίας «Μας χωρίζει μια θάλασσα» από τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας, κάποιες αυθόρμητες σκέψεις-αναμνήσεις απ’ αυτό το έργο, που έγραψα το 2009 σε θεατρική μορφή.

Κουρασμένος από τα θέματα των ετήσιων εκδηλώσεων Μνήμης για τη Γενοκτονία του 22,  αφού όλες σχεδόν κινούνται στο ίδιο μοτίβο μνημοσύνου και επικενρτώνονται στα γεγονότα της Σμύρνης, και μετά από μια 20αχρονη πορεία με θεατρικά έργα, μονόπρακτα, πολυθεάματα και εκδηλώσεις για τη Μικρασία, αποφάσισα να γράψω ένα κείμενο λίγο διαφορετικό, που να πραγματεύεται το βαθύτερο πρόβλημα όλης αυτής της Καταστροφής κι αυτό είναι ο βίαιος και απότομος χωρισμός των κατοίκων σε δύο κόσμους : Στους επιζήσαντες και στους νεκρούς.

Το ανέβασα με το Ιωνικό Θέατρο πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2009 στο Βέγγος του Κορυδαλλού, κι έχει επίσης ανέβει στο Κηποθέατρο Νίκαιας, στις Πλειάδες του Κορυδαλλού, στη Καισαριανή.

Το 2012 με την Θεατρική Ομάδα Έφεσος της Πανελλήνιας Ένωσης Εφεσίων, ξεκινήσαμε να το κάνουμε ταινία μεγάλου μήκους. Η πρώτη ταινία που γυρίστηκε από μέλη και φίλους ενός Συλλόγου με θέμα τη Μικρασία.

Πολλές προβολές, πολλές συγκινήσεις, πολλές αναμνήσεις γλυκές ή αστείες, που ένωσαν περισσότερο τα μέλη της Ομάδας Έφεσος με κείνο το αόρατο νήμα της ανάμνησης μιας άψογης συνεργασίας.

Το έργο αυτό το αγαπώ ιδιαίτερα -υποκειμενικά και για προσωπικούς λόγους- κι έτσι δεν είμαι αμερόληπτος δυστυχώς με τυχόν λάθη.

Ευχαριστώ όλα τα παιδιά του Ιωνικού Θεάτρου και της Ομάδας Έφεσος που το αγκάλιασαν με στοργή και σεβασμό΄.

Και κάτι τελευταίο. Σε μια από τις πρώτες παραστάσεις, στο Κηποθέατρο Νίκαιας, ο τ. Δήμαρχος Στέλιος Λογοθέτης, έσκυψε και μου είπε κατά τη διάρκεια του έργου : «Αντώνη έχεις κάνει ένα ιστορικό τεράστιο λάθος : Κανείς Έλληνας δεν έμεινε στη Σμύρνη αμέσως μετά τη Καταστροφή και σίγουρα καμιά ελληνική ταβέρνα δεν λειτουργούσε…» . Όταν τέλειωσε το έργο, τον είδα δακρισμένο.

Κι αυτό γιατί όπως λέει κι ο Ταχυδρόμος «Έκαψαν τη ταβέρνα του μπαρμπα Δημητρού. Ε και ; Σήμερα είναι καλύτερη. Κανείς δεν μπορεί να τη κάψει πια».

Φωτογραφίες από τη πρώτη παράσταση

Παπαδόπουλος μικρασία

Παπαδόπουλος μικρασία

anezi-tavli

Φωτογραφίες από το γύρισμα της ταινίας

mikrasia movie

DSCF4353

papadopoulos minor asia

Advertisement

Δημοσιεύτηκε από τον ionikotheatro

Ο διαδικτυακός τόπος του παλαιότερου θίασου της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: