Με έκπληξη είδα, πως αυτές τις μέρες, ανεβαίνει ακόμα ένα θεατρικό έργο με τον ίδιο τίτλο με το δικό μου «Η έξοδος», έργο που ανέβασα για πρώτη φορά στις 6 Νοεμβρίου του 1992 !
Μάλιστα η θεματολογία είναι η ίδια, αφού «Η Έξοδος», είναι το πρώτο θεατρικό πολυθέαμα στην Ελλάδα που μιλά για την ιστορία και τη γενοκτονία των ποντίων και των μικρασιατών !….
Εδώ μπορείτε να δείτε την ανακοίνωση για την παράσταση με τον ίδιο τίτλο :
Το έργο μου αυτό, έχει παρουσιαστεί από το 1992 μέχρι πρόσφατα σε πάρα πολλούς Δήμους ανά την Ελλάδα (Πειραιάς, Νίκαια, Κορυδαλλός, Νέα Σμύρνη, Νέα Ιωνία Μαγνησίας, Κόρινθος, Αγρίνιο κλπ) και μάλιστα μόλις πέρυσι, το παραχώρησα -εννοείται αφιλοκερδώς- σε Σύλλογο και Λύκειο της Θεσσαλονίκης , πιστεύοντας ότι συντελλώ έτσι στη διατήρηση της Μνήμης για τους νέους μας !…
Εκδόθηκε σε βιβλίο πρώτη φορά το 1992
κατόπιν και πάλι από τις εκδόσεις Γκοβάστης στη «Μικρασιατική Τριλογία :
και τέλος πριν 2 χρόνια, συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «1923» Εκδόσεις Λεξίτυπον
Το έργο ξεκινά με την ιστορία του Πόντου και στη πρώτη του παράσταση είχα την ευτυχία να συνεργαστώ με τον λυράρη Ν. Λαζαρίδη και το χορευτικό τμήμα της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού
Υποθέτω πως δεν έγινε κακοπροαίρετα η χρήση του ίδιου τίτλου για θεατρικό έργο που αναφέρεται μάλιστα στο ίδιο θέμα. Θεωρώ, πως απλώς η ίδια συγκίνηση που με κυρίευσε όταν έγραφα αυτό το έργο πριν 25 χρόνια, κυρίευσε και τους δημιουργούς της νέας αυτής παράστασης, και πως απλά, δεν έκαναν το αυτονόητο, να χτυπήσουν δηλαδή στο google και να δουν αν υπάρχει κι άλλο έργο με τον ίδιο τίτλο !. Με κανένα όμως τρόπο και για κανένα λόγο, δεν θα πρέπει να δημιουργείται σύγχιση στο Κοινό. Είναι το…τρίτο έργο με τον ίδιο τίτλο (!) κι είναι το τρίτο μου έργο που και κάποιος ακόμη, χρησιμοποιεί τον τίτλο μου σε έργο , που έβαλα πρώτος !
Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα μπορούσε εύκολα να λυθεί, αν η Εταιρεία Θεατρικών Συγγραφέων (που έχουν και τις 3 εκδόσεις του έργου μου, καθώς και υλικό από τις διάφορες παραστάσεις, παρ’ ότι ακόμα δεν είμαι μέλος (!) σε αυτό το σωματείο), έκανε τη δουλειά της καλύτερα ! Αν δηλαδή διέθεταν έναν ηλεκτρονικό κατάλογο με τους τίτλους των θεατρικών έργων, θα ήταν πολύ απλό, να συμβουλεύσουν κάποιον να αποφύγει τη χρήση ίδιου τίτλου. Αυτό, θα μου πείτε, χρειάζεται…δουλειά ! (Για την εταιρεία αυτή και το τρόπο λειτουργίας της, θα επανέλθω συντομότατα).
Ευχόμενος ολόψυχα καλή επιτυχία σε ένα ακόμη έργο που μιλά για την πατρίδα μου, παρακαλώ τους υπεύθυνους είτε να αλλάξουν τον τίτλο, είτε να προσθέσουν κάτι που να το διαφοροποιεί από το ήδη γνωστό μου έργο
Ευχαριστώ
Αντώνης Παπαδόπουλος