ΣΙΠΥΛΙΝΑ : Ένα από τα πιο παλιά μικρασιατικά μονόπρακτα

Τη ¨Σιπυλίνα» έγραψα το 1992 με αφορμή τη συμπλήρωση 70 τότε χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Θέατρο Θ . Βέγγος (τότε λεγόταν «88 στρέμματα»), στον Κορυδαλλό με τη Μαρία Σταθούλα Παπαδοπούλου στο ρόλο της Γυναίκας».

Το μονόπρακτο που παίζεται είτε μόνο του, είτε ως φινάλε στο πρώτο πολυθέαμα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα για τη Μικρασία (Η ΕΞΟΔΟΣ -1992) παίζεται κάθε χρόνο σε εκδηλώσεις Δήμων ή Φορέων, σχεδόν πάντοτε αφιλοκερδώς. Μπορείτε να το βρείτε στο βιβλίο «1923» από τις Εκδόσεις Lexitypon, που περιέχει τα περισσότερα θεατρικά έργα του Αντώνη Παπαδόπουλου με θέμα τη Μικρά Ασία.

Αναφέρεται στις προσπάθειες που κάνει μια παράξενη γυναίκα να πείσει το άγαλμα της Νιόβης του Σίπυλου Όρους να την ακολουθήσει στην Ελλάδα. Οι μνήμες της γιαγιάς μου Ειρήνης Εγγλέζου-Δαμαλά, τόσο από τις μαύρες μέρες της Ιωνικής Γενοκτονίας εκ μέρους των Νεό-τουρκων  όσο και τα πρώτα δύσκολα χρόνια στη μητέρα-πατρίδα, ξετυλίγονται σε ένα μονόλογο που δεν κρύβει ίχνος εκδίκησης αφού η παρουσία και μόνο των Ιωνικών αριστουργημάτων στο χώρο που δημιουργήθηκαν, αποτελεί από μόνη της αποστομοτική απάντηση σε όποια γελοία επιχειρήματα.

Γιατί «Σιπυλίνα» ;

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες της γιαγιάς που ζούσε στη Μαγνησία του Σίπυλου, γύρω στα 1919 αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ιωνικούς τάφους αφιερωμένους στη Νιόβη και στα σκοτωμένα παιδιά της, στο όρος Σίπυλο. Μεταξύ των αγαλμάτων που ήρθαν στο φως ήταν κι εκείνο μιας πανέμορφης γυναίκας που οι κάτοικοι της Μαγνησίας με αγάπη αποκάλεσαν «Σιπυλίνα». Η Σιπυλίνα χάθηκε στη Καταστροφή και ποτέ κανείς δεν άκουσε ή έμαθε κάτι γι αυτήν.

DSCF3194

Δημοσιεύτηκε από τον ionikotheatro

Ο διαδικτυακός τόπος του παλαιότερου θίασου της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά

One thought on “ΣΙΠΥΛΙΝΑ : Ένα από τα πιο παλιά μικρασιατικά μονόπρακτα

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: