Για το Θεατρικό Λόγο

Της Κωνσταντίνας Δούκα


Μιλώντας για τον θεατρικό λόγο χωρίς κοινοτυπίες, ίσως ωφελούσε τον ανυποψίαστο θεατή, που κάθεται μπροστά στο φωτισμένο προσκήνιο, τον ύψιστο κριτή και αποδέκτη των θεατρικών μηνυμάτων. Στο πέρασμα των αιώνων, ο θεατρικός λόγος αποδείχτηκε ότι ήταν η κορυφαία έκφραση του ανθρώπου στον πλανήτη. Θεσμός υπερδημοκρατικός, ο θεατρικός λόγος δεν περιορίζεται μόνο στο να νουθετεί, αλλά προετοιμάζει τον κόσμο για τα δεινά που τον περιμένουν.

Η Δραματουργία είναι ίσως η πιο σκληρή γλώσσα προειδοποίησης αλλά και η κωμωδία έχει πιθανώς παρεξηγηθεί. Με την κωμωδία γελάμε αντί να κλαίμε. Αν ο συγγραφέας ήταν ευχαριστημένος από τους πολιτικούς που διαφεντεύουν και μονοπωλούν το δημόσιο βίο, θα έγραφε για άλλα θέματα δυσάρεστα και τότε, ίσως είχαμε μια νέα ποιότητα δραμα-τουργίας, που θα δημιουργούσε πληγές αθεράπευτες σε ένα κοινό, που δεν είναι πάντοτε καλά παρασκευασμένο να δεχθεί

τον πάντα και σε κάθε εποχή προωθημένο θεατρικό λόγο, τον ογκόλιθο της στήριξης κάθε πολιτιστικής έκφρασης.

Ο θεατρικός λόγος είναι αμείλικτος πραγματιστής αλλά και μέγιστος ονειροπόλος. Πολλές φορές κουβαλά μέσα του λάθη και προσκόμματα απ’ αυτά που βρίσκονται στα θεατρικά έργα όσο χειρότεροι είναι οι κριτικοί, αλλά και αυτά δεν στέκονται ικανά να αναχαιτίσουν την πολιτισμική επέλαση του θεατρικού λόγου στις κοινωνίες των ανθρώπων.

Ανέκαθεν το Θέατρο, που ήταν μια εσωτερική ανάγκη για τον συμβιβασμό των ανθρώπων στη κοινωνική τους συμβίωση, είχε ρόλο εκπαιδευτικό. Ο θεατρικός συγγραφέας, άτομο δραματικής δύναμης, λεπτό, ευαίσθητο, με θάρρος και φαντασία, πάσχει για λογαριασμό της ανθρωπότητας και γίνεται ο φυσικός κυματοθραύστης, που αναχαιτίζει το κοινωνικό κατρακύλισμα σε ατραπούς ψυχικής ένδοιας. Ο θεατρικός λόγος στρέφεται προς κάθε διεύθυνση : Από τους ουρανούς των Θεών μέχρι τα έγκατα της εξουσίας προκειμένου να διασώσει την ανώτερη φύση του ανθρώπου, που πολλές φορές καταπατάται βάναυσα, βλέποντας ακόμα πιο περά από τις συμφορές του παρόντος.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s