Η ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ

parks.jpg 

του Αλπέρ Καμύ 

Έργο σκοτεινό, χωρίς πόρτες, χωρίς παράθυρα, χωρίς έξοδο, χωρίς διέξοδο, μόνο με μια μοιραία και αναπόφευκτη είσοδο – τη γέννησή μας- σ’ ένα κόσμο όπου το Λάθος κυριαρχεί, όπου τα όνειρα είναι απατηλά ακριβώς γιατί είναι μόνο όνειρα.
Παρ’ ότι κανένας από τους ήρωες δεν πίνει, είναι όλοι μεθυσμένοι. Φέρονται σα μεθυσμένοι. Είναι το μεθύσι της αναζήτησης μιας χίμαιρας, ενός σκοπού από τη γέννησή του άσκοπου, κι όσο για τον έρωτα της Μαρίας που θα μπορούσε να δώσει λίγη χαρά, είναι κι αυτός γεμάτος τόσο ασυναίσθητο εγωκεντρισμό, που μοιραία στρέφεται εναντίον της.
Αν πάλι ο Γιαν διατηρούσε κάποια συλλογή, αυτή θα ήταν από χρωματιστές πεθαμένες πεταλούδες. Θα τις κοιτούσε στο φως, θα θαύμαζε τα ζωηρά τους χρώματα και με τα χέρια του θα προσπαθούσε να δώσει κίνηση στα νεκρά φτερά, γεμάτος απορία γιατί οι πεταλούδες που ο ίδιος σκότωσε, δεν πετάνε.
Η Μάρθα παίρνει σε μια στιγμή το σακάκι του αδελφού της και μυρίζει έτσι τη θάλασσα. Το ακουμπά και νοιώθει το ζεστό κορμί του ανθρώπου που έχει αγαπηθεί, αυτού που μπορεί να περπατά χωρίς να σκέφτεται σε μια παραλία γεμάτη αγαπημένα κόκκινα βότσαλα.  Κι έτσι αποφασίζει να τον σκοτώσει. Γιατί η Μάρθα που ψάχνει τη θάλασσα, αν ζούσε κοντά της, πάλι κάτι άλλο θάψαχνε να βρει να κυνηγήσει…
Η Μάνα είναι το Παράλογο. Σ’ ένα κόσμο μάταιο, η δική της αγάπη περισσεύει, δεν χρησιμοποιείται κι άρα
–ανώφελη αγάπη- πέφτει στην αχρηστία. Οι άνθρωποι, τα χάρτινά της ανθρωπάκια, συνθλίβονται κάτω από τα δολοφονικά της χέρια.  Η Μάνα γεννά παιδιά – σκοτώνει παιδιά.

Αυτό που δεν χωρά ο νους του ανθρώπου, αλλά είναι η μόνη αλήθεια, γεννά μια αίσθηση ναυτίας. Είναι απλά, ένα βήμα πριν το  ΠΑΡΑΛΟΓΟ…

partel.jpg

Με τους :

Τερέζα Λουϊζου : ΜΑΡΘΑ

               Σταθούλα Παπαδοπούλου : ΜΗΤΕΡΑ

              Ξενοφών Χαντζής : ΓΙΑΝ

              Βάγια Χαζάπη : ΜΑΡΙΑ

              Λουλούδης Χατζής : ΥΠΗΡΕΤΗΣ

            σκηνοθεσία: Αντώνης Παπαδόπουλος

 

Πρώτη παρουσίαση : Θέατρο κάτω από τη γέφυρα – Μοσχάτο 2001

Advertisement

Δημοσιεύτηκε από τον ionikotheatro

Ο διαδικτυακός τόπος του παλαιότερου θίασου της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: